Målsättningen i Johannesburg för en hållbar utveckling

Pressmeddelandet av utrikesministeriet och miljöministeriet 4.9.2002


Politiska ledare från över ett hundra länder godkände idag vid slutsessionen för toppmötet för en hållbar utveckling ett handlingsprogram som syftar till att eliminera fattigdomen. I detta förbinder länderna sig dessutom till en hållbarare användning av naturresurserna, förändringar i produktions- och konsumtionsvanorna samt en rättvisare kontroll över globaliseringen. Vid mötet som avslutades i Johannesburg i Sydafrika den 4 september avgav också statsöverhuvudena en politisk deklaration som utmanar folken och olika grupper av aktörer till gemensamt ansvar och kompanjonskap för att förverkliga handlingsprogrammet i Johannesburg. Dessutom presenterades ett stort antal nya avtal om partnerskap i vilka utöver regeringarna olika aktörer, såsom föreningar, organisationer, kommuner och det vetenskapliga samfundet förbinder sig till att främja en hållbar utveckling.

Finland bedömer det i Johannesburg uppnådda förhandlingsresultatet om ett handlingsprogram som rimligt. Största delen av de mål som Finland och EU uppställt för mötet godkändes. Miljöminister Jouni Backman anser att det för Finland viktigaste resultatet var beslutet om att bereda ett 10-årigt ramprogram för förändringar i produktions- och konsumtionsvanorna. Finland framlade initiativet om att uppgöra ett ramprogram.

Handlingsprogrammet på 157 punkter innehåller förbindelser gällande nio områden för hållbar utveckling. Huvudvikten ligger på praktiska åtgärder syftande till att antalet fattiga i världen skulle halveras senast år 2015. Handlingsprogrammet eftersträvar att senast år 2015 halvera antalet människor som är utan rent vatten och hyggligt avlopp. Fattigdomen kan inte heller elimineras utan pålitlig och fördelaktig energi.

Minister Backman beklagade att man inte lyckades komma överens om tidsmässiga eller kvantitativa mål för att öka bruket av förnybar energi. Pragmatismen i handlingsprogrammet skapar enligt hans mening dock goda förutsättningar för en hållbar utveckling på alla plan. I handlingsprogrammet betonar man brådskande åtgärder som kunde leda till ett växande bruk av ren och förnybar energi och understryker vikten av att utveckla sådana. EU beslöt för sin del att märkbart öka sin andel av förnybar energi av sin totala energiproduktion och att samla bakom denna förbindelse möjligast många andra länder. Till detta utlåtande anslöt sig i Johannesburg EU:s kandidatländer samt Island, Norge, Nya Zeeland, Schweiz och de små östaternas grupp och även Argentina, Brasilien, Chile och Uganda sade sig stödja det.

"Många av målen för en hållbar utveckling har preciserats vid toppmötet i Johannesburg. Det största arbetet ligger dock ännu framför oss: det krävs en stor insats av samtliga parter för att förverkliga utfästelserna och bekräfta målsättningen", sade ambassadör Taisto Huimasalo, som leder frågan om hållbar utveckling vid utrikesministeriet, i slutskedet.

Pragmatiska mål för arbetet för en hållbar utveckling

I handlingsprogrammet eftersträvas också ett sparsammare utnyttjande av naturresurserna samt en förändring av produktions- och konsumtionsvanorna i en hållbarare riktning, i synnerhet i industriländerna. Det primära målet för ramprogrammet om att inom en tioårsperiod förverkliga en förändring av produktions- och konsumtionsvanorna är att bryta kontakten mellan den ekonomiska tillväxten och bruket av naturresurser. Detta kan man uppnå bl.a. genom att öka ekoeffektiviteten eller genom att producera mera av mindre.

I handlingsprogrammet förbinder länderna sig att senast år 2010 sätta stopp för att naturens mångfald försvinner och för en minskning av fiskbeståndet senast år 2015 samt att från det nuvarande väsentligt minska mängden av hälso- och miljöfarliga kemikalier senast år 2020. Handlingsprogrammet omfattar också medel för att sätta stopp för olaglig virkesavverkning i synnerhet i utvecklingsländerna.

Dessutom ingår i handlingsprogrammet förbindelser om att främja hälsa samt att förstärka den hållbara utvecklingen i Afrika och att utveckla kontrollen över globaliseringen. Likaså betonar man åtgärder i anslutning till handel och finansiering och om god förvaltning. För dessa tillämpas det arbetsprogram som godkändes vid Världshandelsorganisationen WTO:s möte i Doha år 2001 och linjedragningarna i det slutdokument som godkändes vid FN:s möte för finansiering av utvecklingen i Monterrey våren 2002.

Finlands delegation leddes av president Tarja Halonen. Förhandlingarna om handlingsprogrammet fördes för Finlands del under ordförandeskap av miljöminister Jouni Backman. Ministern för utvecklingssamarbete Suvi-Anne Siimes och utrikeshandelsminister Jari Vilén deltog också i mötet. Den officiella delegationen omfattade 45 medlemmar och lika många experter som representanter för bl.a. kommuner, näringslivet, medborgarorganisationer och andra aktörer. Delegationens medlemmar deltog flitigt både i talrika parellella sammankomster och i förhandlingar samt i att uppgöra och presentera de finländska ståndpunktstagandena. Den finländska delegationens arbetssätt väckte positivt intresse bland delegationerna från andra länder och bland medborgarorganisationerna.

Tilläggsuppgifter:
Ambassadören för hållbar utveckling vid utrikesministeriet Taisto Huimasalo, tel. 040 759 8816
Chefen för internationella frågor vid miljöministeriet Arja Kalela, tel. 040 506 1175






















Deklaration (pdf)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Verksamhetsplan (pdf)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

kestävä kehitys