Vuoden 2023 Sibelius-palkinto norjalaiselle kamariorkesterille ja heidän taiteelliselle johtajalleen Pekka Kuusistolle

Norjan Sibelius-seura on myöntänyt vuoden 2023 Sibelius-palkinnon Norjalaiselle kamariorkesterille (Det Norske Kammerorkester) ja heidän taiteelliselle johtajalleen, viulisti ja kapellimestari Pekka Kuusistolle. Palkinto jaetaan Norjalaisen kamariorkesterin konsertin yhteydessä 29. elokuuta.

Norjan kamariorkesteri konsertissa
Kuva: Bård Gundersen

Norjalainen kamariorkesteri on virtuoosimainen ja innovatiivinen muusikkokollektiivi, joka koostuu Pohjoismaiden eturivin jousisoittajista. Orkesteri on jo lähes 50 vuoden ajan ollut keskeinen toimija norjalaisen musiikin kentällä ja herättänyt innostusta myös kansainvälisesti. Tällä hetkellä se kuuluu maailman johtavien kamariorkestereiden joukkoon.

Pekka Kuusisto on toiminut Norjalaisen kamariorkesterin taiteellisena johtajana elokuusta 2021. Kuusisto on yksi kansainvälisen musiikkialan kiinnostavimmista toimijoista, sekä solistina että kapellimestarina. Norjalaisen kamariorkesterin lisäksi hän työskentelee useissa keskeisissä orkestereissa ja yhtyeissä Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Pekka Kuusiston mustavalkoinen lähikuva
Kuva: Bård Gundersen

"Kuusistolla on ainutlaatuisen laaja repertuaari ja kiinnostus musiikkiin, erityisesti nykymusiikkiin. Tämä kiinnostus näkyy selvästi Norjalaisen kamariorkesterin ja Kuusiston konserttiohjelmissa. On kiehtovaa, että orkesteri yhdessä Kuusiston kanssa esittelee uutta suomalaista nykymusiikkia ja ​​suomalaisia ​​muusikoita norjalaiselle yleisölle", sanoo Norjan Sibelius-seuran puheenjohtaja Stephan Barratt-Due ja jatkaa:

"Norjalaisen kamariorkesterin ja Pekka Kuusiston yhteistyö vahvistaa epäilemättä norjalaisen ja suomalaisen musiikkielämän yhteyksiä niin esiintymisen kuin luomisenkin saralla. Sibelius-palkinnolla Sibelius-seura haluaa huomioida ja vahvistaa norjalais-suomalaista ulottuvuutta tässä yhteistyössä."

Sibeliuspalkinnosta

Sibelius-palkinto on kunniapalkinto, joka jaetaan erinomaisesta työstä suomalaisen ja norjalaisen musiikkielämän kontaktien edistämiseksi tai hyvästä suomalaisen musiikin ymmärryksestä ja tuntemisesta Norjassa tai norjalaisen musiikin Suomessa. Palkinnon suuruus on 100 000 Norjan kruunua. Tänä vuonna palkinto jaetaan 18. kertaa.

Aiemmin palkinnon ovat saaneet kapellimestari Klaus Mäkelä, säveltäjä Kaija Saariaho, viulistit Arve Tellefsen, Henning Kraggerud ja Vilde Frang, kapellimestarit Eivind Aadland, Jukka-Pekka Saraste ja Jorma Panula, pianistit Håvard Gimse ja Leif Ove Andsnes, mezzo- sopraano Randi Stene, sopraanot Solveig Kringlebotn ja Lise Davidsen, sellisti Truls Mørk, muusikko-säveltäjä Sinikka Langeland, professori Idar Karevold ja Oslon Filharmoninen Orkesteri.

 

Sibelius-palkinnon myöntää Norjan Sibelius-seura, joka perustettiin vuonna 1994. Seura toimii ilman julkista rahoitusta.

 

Lisätietoja: [email protected] tai puh. +47 91 00 50 19, Norjan Sibelius-seuran sihteeristö