Norges 100-åriga självständighet firades under Tuomiojas besök

Utrikesminister Erkki Tuomioja avlade ett officiellt besök i Norge den 14-15 april. I Oslo träffade Tuomioja sin norske kollega Jan Petersen och statsminister Kjell Magne Bondevik. Dessutom hade han ett möte med stortingets utrikesutskott.

Tuomiojas tvådagarsbesök inleddes med ett möte med Norges utrikesminister Jan Petersen. Ministrarna diskuterade bland annat bland annat frågor i anslutning till Ryssland och den nordliga regionen samt aktuella internationella ärenden, såsom Mellanöstern, Irak, Sri Lanka och FN-reformen. Under diskussionerna berördes dessutom säkerhetspolitiska frågor på EU- och Natonivå samt frågor i anslutning till den nordiska samekonventionen. Avslutningsvis undertecknade ministrarna ett försörjningsberedskapsavtal som säkerställer att handeln mellan länderna fortsätter så normalt som möjligt i en eventuell krissituation. Efter mötet hölls en kort presskonferens.

Huvudtemat i diskussionerna med statsminister Bondevik var samarbetet mellan gränskommunerna i Finland och Norge. Med hjälp av samarbetet mellan gränskommuner försöker man avhjälpa hinder för gränsöverskridande samarbete. Avsikten är att en mellanrapport över det praktiska genomförandet av rapporten ”Ett gränslöst Norden, som färdigställdes år 2004 skall avlåtas till ländernas statsministrar under deras nästa möte i Kirkenes i juni. Handels- och industriminister Mauri Pekkarinen betonade under sitt besök i Norge nyligen (3-5.4.) betydelsen av att handeln främjas även i gränsområdena.

Under mötet mellan Tuomioja och Bondevik tog ministrarna dessutom upp Rysslandsamarbetet och den nordliga dimensionen. Statsminister Bondevik framhävde betydelsen av det samarbete inom hälsosektorn som Finland och Norge tillsammans finansierar. På dagordningen fanns även hundraårsjubileet till minne av unionsupplösningen. Jubileumsåret kommer även att synas i Finland i form av seminarier och kulturevenemang som presenterar Norge. Även mötena mellan riksdagens talman och stortingspresidenten samt statsministrarna och samarbetsministrarna under försommaren 2005 anknyter till 100-årsjubileet.

Utrikesminister Tuomiojas Norgebesök avslutades fredag förmiddag med ett möte med representanter för stortingets utrikesutskott. Från Oslo fortsatte Tuomioja sin resa till Gymnich-mötet i Luxemburg.







Handels- och industriministeriets pressmeddelande om försörjningsberedskapsavtalet (på finska)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

pohjoismainen yhteistyö