Utrikesminister Tuomioja till Tromsø för att delta i arktisk konferens och Finlandshusets öppning

Pressmeddelande 14/2014
20.1.2014

Utrikesminister Erkki Tuomioja besöker Tromsø i Nordnorge den 20-21 januari. Han ska delta i konferensen Arctic Frontiers som ordnas i Tromsø för åttonde gången och hålla ett anförande med rubriken ”Developing Strong Northern Communities”. Under samma möte talar också Norges statsminister Erna Solberg och Grönlands statsminister Aleqa Hammond.

Temat för den åttonde Arctic Frontiers-konferensen är ”Humans in the Arctic”. Det är frågan om en av de mest betydelsefulla arktiska arenorna och man väntar över 1 000 deltagare från 25 olika länder.

I Tromsø ska minister Tuomioja också delta i invigningen av det nya Finlandshuset. Finlandshusets huvudsakliga funktion är att hjälpa finländska företag att komma in på den norska marknaden. Finlandshuset förevisar finländska företag och deras kunnande, men erbjuder också sina tjänster till norska företag som är intresserade av att exportera till Finland och informerar om investeringsmöjligheter i Finland. Samtidigt strävar Finlandshuset efter att främja samarbete kring forskning och utveckling, turism och kultur.

Utrikesminister Tuomioja kommer att träffa Norges statsminister Erna Solberg som tillträdde sin post i oktober 2013 och samtala om aktuella arktiska frågor med statssekreteraren vid Norges utrikesministerium Bård Glad Pedersen.

Under sitt besök kommer minister Tuomioja också att träffa företrädare för det norska och det finska näringslivet.

För mera information: ministerns diplomatiska rådgivare Katja Kalamäki, tfn 040 590 7973, och rådgivare Anu Fredrikson, Finlands ambassad i Oslo, tfn +47 4797 0213

arktinen alue