Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen besöker Nordnorge

Pressmeddelande 116/2008
7.4.2008

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen besöker Nordnorge för att främja export den 8-10 april. Ministerns åtföljs av en omfattande delegation på över 20 representanter för företag, regionalförvaltningen i norra Finland och organisationer. Delegaterna företräder bland annat bygg-, energi-, gruv-, miljöteknologi-, turism-, forsknings- och utvecklingssektorn. Ordförande för företagsdelegationen är Peab Seicon Oy:s verkställande direktör Antti Peltoniemi. Värd för minister Väyrynens besök i Kirkenes den 8-9 april är Norges närings- och handelsminister Dag Terje Andersen och för besöket i Tromsö den 10 april utrikesminister Jonas Gahr Støre.

Syftet med besöket är att utveckla de ekonomiska relationerna mellan Finland och Norge, att främja investeringar, att intensifiera ländernas samarbete i strävan efter att nå den nordliga dimensionens mål, att utveckla samarbetet i gränstrakterna och att kartlägga samarbetsmöjligheter för finländskt och norskt näringsliv i nordvästra Ryssland och Barentsregionen.

Minister Väyrynen besöker Barentssekretariatet i Kirkenes. Han bekantar sig med projekt för att utveckla infrastrukturen i området och diskuterar samarbetsplaner med representanter för gränskommuner. En företrädare för den finskättade befolkningen i Finnmarken föreläser om finländsk kultur och ekonomisk verksamhet i Kirkenesregionen.

I Tromsö presenteras planer på att utnyttja olje- och gasfyndigheter i Barents hav samt stadens hamnprojekt och forskningsarbete.

Närmare upplysningar: ministerns specialmedarbetare Ossi Martikainen, tfn 09 1605 6306, avdelningschef Jorma Korhonen, handelspolitiska avdelningen, tfn 09 1605 5042, och ambassadrådet Hans Ottelin, enheten för Västeuropa, tfn 09 1605 5569