Suomalaisväriä ja eksotiikkaa Finnmarkin kansainvälisillä kirjallisuusfestivaaleillla

29.2.-4.3.2012 Kirkkoniemessä järjestettyjen Finnmarkin kansainvälisten kirjallisuusfestivaalien teemaksi oli tänä vuonna valittu kieli. Yhtenä festivaaliesiintyjistä oli vuoden 2011 Finlandia-voittaja ja väkevästä kielestään tunnettu Rosa Liksom.  

Burka-projektin kuvauksista Jäämeren rannalta Burka-projektin kuvauksista Jäämeren rannalta

Jo lähes kolmekymmentä vuotta kirjailijana työskennellyt ja koko uransa ajan aktiivisesti kirjailijantyön rinnalla taiteilijana toiminut Liksom yhdisti nämä kaksi työnsä ulottuvuutta myös Kirkkoniemessä. Samalla koneella Oslosta Kirkkoniemeen saapunutta Suomen suurlähetystön edustajaa odottikin yllätys, kun Liksom festivaalipaikalle saavuttuaan kaivoi kassistaan burkan ja niqabin ja ilmoitti edessä olevan tavallisesta virkamiestyöstä eroavan työtehtävän: Liksom kaipasi mallia burka-projektinsa kuvauksiin.

Vuonna 2006 alkanut burka-projekti (lisätietoja ja valokuvia www.rosaliksom.com(Linkki toiselle web-sivustolle.)) kuvasi aluksi suomalaista kansallismaisemaa Suomen lipun siniseen burkaan pukeutuneen henkilön kera. Projekti on jatkunut jo kuuden vuoden ajan, ja nykyisin se usein kehittyy Liksomin kirjallisuusfestivaalimatkoilla. Tällöin hän kuvaa uutta materiaalia projektiinsa vierailemiensa kohteiden paikallismaisemissa. Kirkkoniemessä ja kaupungin ympäristössä otetut kuvat olivat ensimmäiset burka-projektin kuvat Norjasta. Taiteilijan saapuminen kaupunkiin ei burka-projektin kuvausten myötä jäänyt huomaamatta myöskään paikallisilta. Rosa Liksom itse kuvaa työtänsä kirjailijana leipätyökseen, kun taas iltapäivät taiteilijana viettävälle Liksomille taide eri muodoissaan on leikkiä. Leikkiä sopivampaa teemasanaa tuskin olisikaan löytynyt kahden päivän valokuvaussessioille. Leikin tulokset nähdään toivottavasti myöhemmin näyttelyssä Oslossa.

Suomalaisia kirjailijoita festivaaleilla edustivat Rosa Liksom ja Kerttu Vuolab Suomalaisia kirjailijoita festivaaleilla edustivat Rosa Liksom ja Kerttu Vuolab

Rosa Liksom astui festivaalien päälavalle kirjailijan ominaisuudessa 1.3.2012. Useiden kymmenien henkilöiden yleisö sai kuulla Liksomin Finlandia-palkitusta teoksesta Hytti nro 6, josta kirjailija myös luki otteen. Tuotteliaana kirjoittajana tunnettu Liksom kertoi muun muassa prosessista, jossa alunperin yli 300-sivuinen Hytti nro 6 kutistui nykyiseen muotoonsa, joka on noin puolet alkuperäisestä. Kaksi kertaa henkilökohtaisesti kirjassa kuvatun junamatkan tehneenä Liksom todisti tehneensä perusteellisen taustatyön Finlandia-voittajakirjaansa varten. Kirjan valmiiksi saamiseen kului usea vuosi.

Pohjoinen identiteetti elää vahvana alunperin Ylitorniolta kotoisin olevassa Rosa Liksomissa. Kysymykseen siitä, kokeeko hän olevansa enemmän pohjoisen kasvatti kuin kosmopoliitti hän totesi, että ihminen kantaa aina juuriaan ja lapsuuttaan mukana. Meänkielisessä ympäristössä kasvaneelle Liksomille meänkieli on yhä luonnollisin kieli – myös kirjoituskielenä. Hän ei miellä itseään kuitenkaan tunnustukselliseksi kirjailijaksi. Omakohtaisiin kokemuksiin perustuvan kirjallisuuden aika on ”vasta seitsemänkymppisenä”. On vain luonnollista että ihminen ikääntyessään muistelee lähemmin omaa lapsuuttaan ja palaa ajatuksissaan elämänsä alun kokemuksiin.

Rosa Liksomin lisäksi Finnmarkin kansainvälisillä kirjallisuusfestivaaleilla nähtiin myös muita suomalaisia. Saamelaiseksi monilahjakkuudeksi nimitetty ja runoilijanakin tunnettu Niillas Holmberg esiintyi Roope Mäenpään kanssa pub-konsertissa Kirkkoniemen keskustassa. Sekä Norjassa että Suomessa vaikuttava valokuvaaja Hannele Fors esiintyi festivaalien kolmantena päivänä. Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi saamelaiskielten alueelta vuonna 2011 nimetty Kerttu Vuolab puhui festivaaleilla äidinkielen ja kirjallisuuden merkityksestä.

Vahvoja kontrasteja pohjoisesta (Kuva:Rosa Liksom) Vahvoja kontrasteja pohjoisessa (Kuva:Rosa Liksom)