Silakkamarkkinat Helsingissä

Varma syksyn merkki on taas täällä - perinteiset silakkamarkkinat (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)järjestetään jälleen kerran 7. lokakuuta alkaen Helsingin kauppatorilla. Markkinoilla kokoontuvat kalastajat ja tuottajat eri puolilta Suomea. Perinteisen ruuan ystävä voi syödä silakkaa sen kaikissa muodoissa: rohkeimmat voivat kokeilla esimerkiksi silakkapizzaa. Festivaalin lopussa valitaan paras silakkatuote silakkaraadissa, jonka tuomaristo koostuu ruoka-asiantuntijoista.

Silakkamarkkinat Helsingissä  Kuva: Eetu Ahanen

Mikkelinpäivä ja Silakkamarkkinat

Markkinat on järjestetty jo vuodesta 1743, jolloin Helsinki sai kuninkaan päätöksen nojalla omat markkinansa. Alun perin tapahtuma järjestettiin Mikkelinpäivän markkinoiden yhteydessä syyskuun lopussa, mutta 1800-luvun lopulla Mikkelinpäivää siirrettiin lokakuun alkuun ja markkinat sen mukana.

Oheisohjelmaa on paljon

Vaikka silakat ovat markkinoilla pääroolissa, on luvassa myös muunlaista ohjelmaa. Esimerkiksi toritanssi, musiikki ja arvonta takaavat myös vähemmän silakoista tykkäävän viihtyvyyden. Silakoiden lisäksi myynnissä on käsitöitä ja käsin tehtyjä leipiä ja leivonnaisia. Osa markkinoiden ohjelmasta järjestetään Allas Sea Pool -kylpylässä Kauppatorin kupeessa, joten vierailun markkinoilla voi hyvin yhdistää altaassa pulahtamiseen.

Markkinoiden järjestäjä kiinnittää huomiota myös ilmastokysymyksiin. Avajaispäivänä on vuorossa perinteinen silakkasoutu, joka on yrityksille ja yhdistyksille suunnattu kilpailu. Osallistujamaksu lahjoitetaan Itämeren hyväksi, ja koko tapahtuma on osana Ekokompassi-verkostoa. Verkoston tarkoitus on kannustaa yrityksiä ja yhdistyksiä tekemään ympäristöystävällisiä valintoja. Tämä tarkoittaa silakkamarkkinoilla esimerkiksi se, että myyntikojut käyttävät ainoastaan biologisesti hajoavia astioita. Lisäksi luvassa on ympäristöaiheisia luentoja. Paikalla tulee olemaan myös Itämeren asiantuntijoita jotka vastaavat yleisön kysymyksille.

Nähdään silakkamarkkinoilla!

Teksti: Elin Jungar, Suomen Oslon-suurlähetystö