Pois alta risut ja männynkävyt, älytie on täällä!

Innovatiivinen älytie tuo nykyteknologian hyödyt tienkäyttäjille Suomen ja Norjan Lapissa. Kolarista Tromssaan ulottuva Aurora-älytie mahdollistaa älyliikenteen arktisella alueella ja tarjoaa ennennäkemättömän alustan automaattiselle ajolle ja testaukselle.

Suomi ja Norja ovat yhteistyössä valmistelleet mullistavan Aurora Borealis -älyliikennehankkeen, jonka Aurora-älytie ulottuu Kolarista Tromssaan. Hanke aloitettiin vuonna 2016 ja Aurora-älytie avattiin liikenteelle syksyllä 2017.

Älytie on juuri sitä, miltä kuulostaakin – älykäs tie, joka mukautuu vallitseviin olosuhteisiin teknologian avulla. Tiestä ja sen ympäristöstä kerätään jatkuvasti monipuolista dataa, joka on kaikkien saatavilla Liikenneviraston Digitraffic-palvelun kautta.

Jos se toimii Lapissa, se toimii missä vain

Hankkeen tavoitteet olivat monipuoliset – tarkoituksena oli sekä parantaa Valtatie 21:n kuntoa että luoda eräänlainen testausympäristö automatisoiduille ajoneuvoille. Aurora-älytie on kansainvälisesti ensimmäinen projekti, jossa älytie on luotu näin vaativiin olosuhteisiin.

Aurora-hankkeen avulla voidaan selvittää, miten automaattinen ajaminen vaikuttaa tiestöön ja millaisia vaatimuksia se asettaa teiden talvikunnossapidolle. Lisäksi saatavat tiedot auttavat jokaista liikenteessä liikkujaa matkaamaan sujuvasti ja turvallisesti.

Ennennäkemätön teknologia houkuttelee testaamaan

Teknisesti Aurora-älytie on mestariteos. Koko tie on anturoitu, jotta sääolosuhteet eivät pääse yllättämään. Lisäksi eksyneet autoilijat ja vaaratilanteet voidaan paikantaa tarkasti. Teknologian käyttö voi myös laskea tien huoltokustannuksia, sillä reaaliaikainen tieto helpottaa korjaustarpeen arviointia.

Aurora Borealis on suurprojekti, joka pitää sisällään neljä pienempää osa-aluetta – liikenteen automaation, digitaalisen liikenneinfrastruktuurin, älykkään väyläominaisuuksien hallinnan sekä liikenteen palveluna, niin sanotun MaaS:in. Tutkimusalueet houkuttelevat viranomaisten lisäksi varmasti myös autonvalmistajia sekä teknologiayrityksiä.

Aurora-Borealis testiekosysteemi tarjoaa kansainväliselle autoteollisuudelle ainutlaatuisen mahdollisuuden autonomisen liikenteen testaamiseen. Muualta maailmasta ei löydy vastaavaa mahdollisuutta ääriolosuhteissa testaamiseen, eikä autoja saada markkinoille jos niiden toimivuutta ei voi taata kaikissa olosuhteissa.

Aurora pitää ovet auki yhteistyölle

Teknisten saavutusten lisäksi Aurora-älytie on esimerkki joustavasta yhteistyöstä valtioiden välillä. Projektia koordinoineet Norjan ja Suomen liikennevirastot ovat jakaneet hankkeen kustannukset. Vastaavia yhteistyöhankkeita nähdään toivottavasti myös tulevaisuudessa.

Aurora Borealis -älyliikennehanke ja monet muut teknologiavetoiset projektit pitävät Pohjoismaat kehityksen kärjessä. Uusien teknologioiden kehitys ja testaus tuo alueelle kansainvälistä huomiota ja avaa uusia mahdollisuuksia.

Teksti: Elina Järvenpää