Utrikesminister Kanerva betonade nordiskt samarbete i säkerhetspolitiskt tal i Norge

Utrikesminister Ilkka Kanerva höll ett säkerhetspolitiskt tal på det norska Nobelinstitutet. Ett nära nordiskt samarbete i fältoperationer och internationella forum låg i fokus i utrikesminister Ilkka Kanervas tal i Norge den 22 januari. Salen var fullsatt under Kanervas tal, som också behandlade EU:s säkerhets- och försvarspolitiska samarbete, Natofrågor och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE. OSSE:s roll i konfliktförebyggande och krishantering är kärnan i det finländska ordförandeskapet, betonade ministern vid ett evenemang som Norges utrikespolitiska institut NUPI och Finlands ambassad i Oslo arrangerade i det norska Nobelinstitutets lokaler.

Publiken var särskilt intresserad av den finländska debatten om ett eventuellt Natomedlemskap, Finlands Afghanistanpolitik, Helsingforsprocessens framtid och utvecklingen i Ryssland.

Talet ingick i utrikesminister Kanervas besök i Oslo. Den goda stämningen och den fullsatta agendan under de dagslånga samtalen vittnar såväl om ett nära samarbete mellan Norge och Finland i internationella och nordiska forum som om ländernas gemensamma intressen i norr. "Jag har svårt att tro att våra bilaterala relationer någonsin varit bättre än de är i dag", konstaterade Kanerva.

Under mötet med Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre betonade båda ministrarna den fortsatta betydelsen av arbetet i Afghanistan. Båda ministrarna fäster vikt vid att ytterligare intensifiera det nordiska samarbetet i landet. Ministrarna diskuterade också strävan efter en lösning i Kosovo och situationen bland annat i Mellanöstern. Støre berättade hur klustervapenprocessen i Oslo framskrider. Ministrarna förberedde också nästa trilaterala utrikes- och säkerhetspolitiska möte i Helsingfors i slutet av mars. Dessa teman diskuterades intensivt också vid en middag med försvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Norge lovade ge Finland sitt aktiva stöd under det krävande OSSE-ordförandeskapet, som inleddes i början av året.

Vid en audiens hos Norges kung Harald gick tankarna tillbaka till kungaparets lyckade statsbesök i Finland förra sommaren. Vid ett möte med stortingspresidenten Thorbjørn Jagland diskuterade Kanerva EU- och EES-relationer.

Kanerva träffade dessutom direktören för Norges utrikespolitiska institut Jan Egeland. Egeland tillträdde tjänsten förra hösten. Han har tidigare varit FN:s undergeneralsekreterare för humanitära frågor och är numera rådgivare till FN:s generalsekreterare i frågor som rör förebyggande och lösning av konflikter. Egeland gav med sin gedigna FN-erfarenhet en bedömning av utmaningarna i dagens krishantering.

Den norska och finländska avdelningen i det självständiga ungdomsnätverket Changemaker, som verkar i anslutning till Kyrkans Utlandshjälp, överlämnade en vädjan till utrikesministern om att garantera en sträng kontroll över vapenexporten.

Utrikesminister Kanervas tal (på engelska)(Linkki toiselle web-sivustolle.)