Pääsiäisen vietto Suomessa
Vaikka pääsiäinen on kristillinen juhla, Suomessa monet pääsiäisperinteet ovat pakanallista alkuperää. Pääsiäinen osuu aikaan, jolloin talvi väistyy ja kevätaurinko saa luonnon heräämään. Toisin kuin katolisissa maissa Suomessa pääsiäistä ei edellä usean viikon paasto. Tästä huolimatta pääsiäisenä usein herkutellaan perheen kesken hyvän ruuan parissa.
Suomessa pääsiäisen vietto alkaa palmusunnuntaina. Tällöin lapset pukeutuvat pääsiäisnoidiksi ja käyvät naapurustossaan virpomassa. Alun perin virvonta on itäsuomalaiseen ortodoksiseen kristillisyyteen liittyvä perinne, joka perustuu Jeesuksen palmunlehvätervehdykseen. Pajunoksat siunattiin kirkossa, jotta niillä voitiin virpoa sukulaisille onnea ja terveyttä palmusunnuntaina.
Nykyisin lapset koristelevat pajunoksat höyhenillä, kiiltopapereilla ja muilla koristeilla. Vitsoja heilutetaan tahdikkaasti samalla kun lausutaan virvontaloru ”virvon varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks, vitsa sulle, palkka mulle”. Tämän jälkeen lapset ojentavat koristelemansa pajunoksan naapurille ja saavat palkaksi suklaamunia tai muita makeisia.
Suomessa kiirastorstai on vielä tavallinen työpäivä, mutta pääsiäisen viettoon hiljennytään pitkästäperjantaista alkaen. Kyseessä on virallinen pyhäpäivä, joten esimerkiksi kaupat pitävät ovensa suljettuina. Pyhäpäivillä pidennetty viikonloppu houkuttelee monia perheitä lähtemään lomalle muun muassa Lapin hiihtokeskuksiin.
Pääsiäistunnelmaan kuuluvat tietyt perinneruuat sekä rairuohon kasvattaminen ja pääsiäismunien maalaaminen. Ruoho symboloi kevään tuloa ja itse kasvatetulle ruoholle voidaan asetella pääsiäiskoristeita, kuten jäniksiä ja värikkäästi maalattuja munia. Rairuohon kasvatuksesta tuli osa pääsiäisperinteitä vasta 1960-luvulla. Ennen tätä tyypillinen pääsiäispöydän koriste olivat pajunoksat, sillä paju on Pohjois-Suomessa ainoa kasvi, joka itää pääsiäisen aikaan.
Perinneruuista tärkein on mämmi. Mämmi on imelää puuromaista ruokaa, joka valmistetaan maltaasta ja ruisjauhoista. Mämmi nautitaan yleensä sokerin sekä maidon tai kerman kanssa. Erikoisen makunsa ja ulkonäkönsä vuoksi ulkomaalaiset usein arastelevat mämmiä, mutta suomalaisille ruuan maku on tuttu jo lapsuusvuosilta. Mämmi on kausiherkku, jota ei saa kaupoista enää pääsiäisen jälkeen. Muita tyypillisiä pääsiäisruokia on lammas minttuhyytelön kera sekä Venäjältä lähtöisin oleva makea pasha.
Suurlähetystö on suljettu pääsiäisenä 2016 torstaista 24.3. maanantaihin 28.4.
Suomen suurlähetystö toivottaa kaikille iloista ja aurinkoista pääsiäistä!