Norjassa supersuosittujen Fantorangen- ja Brillebjørn -käsinukkejen äiti on suomalainen Tiina Suhonen

Kaikki norjalaislapset tuntevat NRK:n supersuositun Fantorangen(Linkki toiselle web-sivustolle.) -hahmon sekä uuden tulokkaan Brillebjørn(Linkki toiselle web-sivustolle.)in. Moni ei ehkä tiedäkään, että näitten kolmiulotteisten käsinukkejen äiti on Oslossa asuva suomalainen Tiina Suhonen.

Tiina Suhonen työpajallaan. Kuva: Sean Morrissey.

Kolmekymmentä vuotta Norjassa

Tiina Suhonen päätyi Norjaan alun perin Kulttuurirahaston stipendin avulla. Valmistuttuaan kuvataitelijaksi vuonna 1988 Lahden Taideinstituutista, lähti hän Norjaan jatko-opintoihin Statens Kunstakademiin. Nopeasti yhdeksi vuodeksi suunniteltu muutto muuttuikin neljäksi, ja ensi vuonna  Suhonen voi jo juhlia 30 Norjassa vietettyä vuotta.

Suhonen vietti suuren osan nuoruudestaan Pitkäahon pienessä kylässä, jossa ei ollut paljon nuorisolle mieleistä ajanvietettä. Tiina oli energinen lapsi - talvisin hän rakensi isoja lumiveistoksia ja kesäisin taas balettitanssijan näköisiä linnunpelättimiä.

Nukentekijän työnkuva

Ensimmäinen nukke syntyi äidin ollessa kauppareissulla Mikkelissä. Vaikkakin ensimmäiset teokset eivät olleet onnistuneimpia, saivat sukulaiset jo tovin päästä joululahjoiksi itseommeltuja pehmo-otuksia.

Brillebjørn -käsinukke kehittyy Puppets-työpajalla. Kuva: Tiina Suhonen.

"Nämä kokeilut eri materiaaleilla ja elävän luonnon tarkkailu ovat mielestäni perustana "vaihtoehto-materiaaleilla tehtyyn muotokuvaukseen", jota käsinukkien tekeminen oikeastaan on. Se on myös muovannut käsitykseni siitä, että materiaalien kanssa pitää ystävystyä. Niille pitää jutella mukavasti, venyttää ja vääntää, ja selvittää jokaisen materiaalin olemus: pigmentit, liimat ja teipit, metallit, savet, kipsit, tekstiilit ja niin edelleen. Tämä on tarpeellista, jotta materiaaleja voi käyttää oikealla tavalla. Esimerkiksi käsinuken liikkuvuuden, keveyden ja muiden tärkeiden ominaisuuksien saavuttamiseksi. Hyvin tärkeää on myös klassinen kuvataidekoulutus, joka takaa hyvän pohjan esimerkiksi anatomian ja henkilökuvauksen hallintaan" kertoo Suhonen.

Suhonen on tehnyt myös maisemamaalauksia ja humoristisia piirustuksia, mutta nuket ja hahmot ovat Suhoselle erityisen antoisaa puuhaa.

"Käsinuket antavat mahdollisuuden johonkin vähemmän poliittisesti korrektiin, samalla kun ne ovat abstraktio, joka antaa sekä lasten että aikuisten yhtälailla myötäelää vaikeita asioita että nauraa itselleen", Suhonen jatkaa. 

Ideasta todellisuudeksi

Käsinukeista on tylsyys kaukana, ja niitä tehdessä saa haastaa itseään. Samalla kun Suhonen voi käyttää kaikkea oppimaansa, sanoo hän myös että oppii jokaisen hahmon kehityksessä uutta.

Tiina Suhonen ja Brillebjørn -pehmolelu vierailivat suurlähetystöllä.

Usein hahmo tilataan tiettyä ohjelmaa varten. Tie piirroksesta oikeaksi hahmoksi on kuitenkin varsin pitkä prosessi. Hahmojen täytyy toimia monessa eri kontekstissa, ja esimerkiksi TV-tuotantoihin niitä tarvitaan kaksi täysin identtistä kappaletta. Yksityiskohtien asettelu on tärkeää . Pienilläkin asioilla voi olla suuri vaikutus hahmon persoonallisuuteen. Suositut Fantorangen ja Brillebjørn on laadittu graafisten hahmojen pohjalta.

"Fantorangen on alkuaan Qvisten Animasjon(Linkki toiselle web-sivustolle.)-graafikoiden NRK:lle suunnittelema animaatiohahmo.  NRK palkkasi minut alunperin pitämään käsinukenteko-kurssin ja pyysikin sitten minua kehittämään grafiikkaan perustuvat kolmiulotteiset Fantorangen- ja Kuraff- hahmot, jonka tuloksena erityisesti Fantorangenista on  tullut osa norjalaista lastenkulttuuri -historiaa. Viime vuonna valmistunut Brillebjørn puolestaan on  tuotantoyhtiö Spark AS(Linkki toiselle web-sivustolle.):n tilaama. Graafisesti toimiva hahmo oli jo olemassa, mutta kuten Fantorangenin kanssa, kolmiulotteinen hahmo täytyy kehittää täysin omilla ehdoillaan", sanoo Suhonen. 

Monipuolinen työ

Käsinukeilla nuken näyttelijällä on tärkeä rooli, ja näyttelijä onkin mahdollisuuksien mukaan mukana nuken rakentamisessa alusta asti. On tärkeää että nukke istuu ja liikkuu hyvin näyttelijän kädessä.

Brillebjørn -käsinukke ja näyttelijä Thomas Hildebrand. Kuva: Tiina Suhonen. 

"Aloitan yleensä hahmon kehityksen perinteisesti savesta muovailemalla, tai veistän eri versioita solumuovista. Hahmon persoonallisuutta kehitetään ja muotoilussa korostetaan toivottuja ominaisuuksia, kuten esimerkiksi ikää ja luonnetta. Kun kolmiulotteinen perushahmo on saavutettu, vuorossa ovat materiaalikokeilut sekä -yhdistelmät ja tekniset ratkaisut", kertoo Suhonen.

Nukentekijä ei samanlaista työpäivää näe. Työpäivät vaihtelevat sitä mukaa, missä vaiheessa projektia ollaan. Työkuvaan ei kuulu pelkästään käsityötä. On myös paljon kokouksia ja neuvotteluja. Jokaisen nuken takana on myös paljon tutkimista: jotta nukesta saadaan autenttinen, tutkii Suhonen hahmojen pohjalla olevia eläimiä muun muassa elokuvista ja kuvakirjoista. Päivistä voi usein tulla hektisiä ja pitkiä muutosten ja ehdotuksien takia. Suhosen avomies, Sean Morrissey, osallistuu nykyään myös työhön.

Brillebjørn -käsinukke valmistuu Sean Morrisseyn käsissä. Kuva: Tiina Suhonen.

"On todella hienoa että  mieheni osallistuu nykyisin käsinukkejen kehitykseen ja toteutukseen. Lyhyiden deadline-päivämäärien takia jokaisen hahmon teossa tarvitsee todellakin 4 taitavaa kättä. Ja paljon kahvia" sanoo Suhonen.

Brillebjørn muutti konsulaattiin

Animaatiot ja digitalisaatio ovat modernia päivää. Suhonen ei kuitenkaan näe, että perinteiset nuket kilpailisivat digitalisaation ja animaatioiden kanssa. Päinvastoin, ne voivat täydentää toisiaan. Perinteisiä nukkeja ja animaatiota on käytetty myös samoissa tuotannoissa, hyvällä menestyksellä.

"Käsintehdyissä hahmoissa kuitenkin on aina jotain uniikkia, jonka katsoja aistii ja kokee sen jollain tavalla persoonallisena ja läheisenä" miettii Suhonen. 

Pian Suomessakin pääsee tutustumaan Brillebjørniin sillä Svenska YLE:n puolella näkyvä BUU-klubben(Linkki toiselle web-sivustolle.) dubbaa parhaillaan Brillebjørn-sarjaa ruotsiksi. Suomalaisuus näkyy myös Brillebjørnissä ja Fantorangenissa: Ne ovat tehty hyvällä ammattitaidolla ja sitkeydellä.

"En ikinä ilkeäisi päästää käsistäni mitään puolihyvää, vaikka työpäivät venyisivätkin ylipitkiksi", sanoo Suhonen.

Brillebjørn -pehmolelu tervehtii pieniä (ja suuria) passi-asiakkaita konsulaatissa.

Suhosen valmistamaan Brillebjørn -käsinukkeen perustuva pehmolelu(Linkki toiselle web-sivustolle.) on juuri tullut markkinoille kahdessa eri koossa. Suhonen toikin konsulaatissa vierailevien lasten iloksi suuren Brillebjørn-hahmon asiakastilaan halattavaksi. Tämän videon avulla voit myös nähdä Suhosen muotoileman käsinuken vauhdissa ja opetella virallisen Brillebjørn-tanssin.

Lisätietoa Tiina Suhosen ja Sean Morriseyn firmasta Puppets löytyy täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

teksti: Christa Elmgren, Suomen Oslon-suurlähetystö