Trepartssamarbetet nyttigt mellan Norge, Sverige och Finland

Såväl det nordiska samarbetet som den inbördes dialogen mellan Norge, Sverige och Finland är nyttiga sätt att diskutera aktuella internationella frågor, summerade utrikesminister Ilkka Kanerva vid en presskonferens den 31 mars. Kanerva var på tisdagen värd för ett trepartsmöte med sina kolleger i Helsingfors. På mötets agenda stod bland annat frågor som rör civil krishantering, samarbete mellan ländernas försvarsförvaltningar och Ryssland.

Ilkka Kanerva träffade sin norske kollega Jonas Gahr Støre och Sveriges Carl Bildt. Kanerva bekräftade att samtalen med Carl Bildt och Jonas Gahr Støre varit konstruktiva och att atmosfären varit god. I fråga om civil krishantering fokuserade diskussionen främst på Afghanistan och det fortsatta arbetet. Redan de tre ländernas geografiska läge gör att det är naturligt att diskutera samarbetet med Ryssland. På agendan stod bland annat den nordliga dimensionen och Barentssamarbetet, som är en synnerligen viktig samarbetsform med nordvästra Ryssland.

Mycket lyckat möte

Sveriges utrikesminister Bildt betonade att trepartsmötet, som nu hölls för tredje gången, var ytterst lyckat och att formatet är en variant av det nordiska samarbetet. Det handlar om att behandla ett stort antal gemensamma utmaningar. Bildt bekräftade att också Sverige förbereder en säkerhets- och försvarspolitisk redogörelse och att avsikten är att den ska behandla både kommande utmaningar och budgetramarna, som är tätt förknippade med dem.

Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre berättade att Norge ska intensifiera sitt samarbete med Sverige och Finland. Norske utrikesministern Støre påpekade också att det nordiska samarbetet i dess olika former är viktigt. Norge samarbetar enligt tradition mycket särskilt med Danmark. Nu ska samarbetet intensifieras också med Finland och Sverige. Ur dagens program lyfte Støre särskilt fram besöket hos Finska vikens sjöbevakning och den givande diskussionen om försvarssystem. För femton-tjugo år sedan var vissa frågor tabu, men det är de inte längre, utan frågorna kan diskuteras öppet. I fråga om den internationella operationen i Afghanistan betonade Støre att de fem nordiska länderna spelar en mycket central roll när det gäller att bygga upp förtroende i landet.

Också Ryssland behandlades

I fråga om demokratiseringsutvecklingen i Ryssland lyfte Kanerva fram valövervakningen vid presidentvalet, som han kraftigt försökte möjliggöra i egenskap av OSSE-ordförande. Att OSSE:s valövervakning uteblev torde ha varit en mer omfattande signal, inte bara ett enskilt beslut.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt betonade tidsperspektivet i analysen av Ryssland. Bildt påpekade att demokratiutvecklingen anses ha varit negativ i Ryssland på sistone, men att vi måste ha ett långsiktigt perspektiv i denna analys. Støre höll med Bildt och tillade att vi måste minnas att situationen i Ryssland är bättre i dag än till exempel för 15, 30 eller 50 år sedan.

Webbutsändning av presskonferensen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)