Oletko matkustamassa Suomeen?

Tästä artikkelista löydät linkkejä Suomen viranomaisten tietoihin.

Suomen kansalaisella on oikeus palata Suomeen. Jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Myös Suomen kansalaisen perheenjäsenet pääsevät maahan kansallisuudesta riippumatta.

 

FINENTRY (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)on digitaalinen palvelu, joka sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta.

 

Maahantulo Suomeen edellyttää, että henkilöllä on esittää:

  • todistus täydestä hyväksytystä covid-19-rokotussarjasta ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään 7 vuorokautta tai
  • todistus sairastetusta covid-19-taudista ja yhdestä hyväksyttävästä covid-19-rokotteesta (rinnastetaan täyteen rokotussarjaan, tulee esittää yhdellä todistuksella) tai 
  • EU:n digitaalinen koronatodistus tai lääkärintodistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista 
  • edellä mainittujen vaatimusten lisäksi henkilön tulee esittää todistus enintään 48 tuntia ennen Suomeen saapumista tehdyn covid-19-testin negatiivisesta tuloksesta. Testituloksena hyväksytään tulos sekä PCR- että antigeenitestistä.
  • nämä edellytykset koskevat vuonna 2006 tai sitä ennen syntyneitä.

Yllä mainitut vaatimukset eivät koske Suomen kansalaisia, Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia, eikä henkilöitä, joilla on välttämätön syy saapua Suomeen. Kaikkia maahan saapuvia voivat kuitenkin koskea tartuntatautilain mukaiset ja terveysviranomaisen määräämät velvoitteet (esimerkiksi covid-19-testaus maahantulon jälkeen).

Tämä valtioneuvoston päätöksen mukainen ohjeistus on voimassa 31.1.2022 saakka. 

 

Lisätietoa Raja(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja THL(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Rajayhteisö

Suomen ja Ruotsin ja Suomen ja Norjan välisen maarajan rajayhteisöjen asukkaat voivat saapua Suomeen, jos heillä on mukanaan joko todistus hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta, EU:n digitaalinen koronatodistus alle 6 kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista tai todistus enintään 7 vuorokautta ennen Suomeen saapumista tehdyn covid-19-testin negatiivisesta tuloksesta.

Samoja maahantulon edellytyksiä noudatetaan myös Ahvenanmaan maakunnan ja Ruotsin Norrtäljen kunnan välisessä liikenteessä. Poikkeuksella helpotetaan maahantuloa tilanteissa, joissa Suomeen saapuminen on säännönmukaista tai muutoin vakiintunutta.

Rajayhteisöihin kuuluvat Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla Ruotsin Haaparannan, Ylitornion, Pajalan ja Kiirunan kunnat ja Suomen Tornion, Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Enontekiön kunnat sekä Suomen ja Norjan välisellä maarajalla Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnat ja Suomen Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnat.

Lisätietoa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Ohjeita:

Suomen Rajavartiolaitoksen ohjeistus matkustajille maahantuloa koskien(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

 

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

 

Valtioneuvosto: Matkustaminen Suomeen ja Suomesta koronaepidemian aikana(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Re-open EU(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)