Konsulaatista kajahtaa: Autoilu ja veneily Norjassa

Autolla liikkuminen tarjoaa mahdollisuuden tutustua Norjaan omaan tahtiin. Norjalaiset tiet ovat hyväkuntoisia ja kansainvälisesti verraten ruuhkattomia. Teillä liikkuvan on hyvä muistaa, että teitä voidaan ajoittain sulkea sääolosuhteiden vuoksi etenkin vuoristoreiteillä. Tiesuluista ja -työmaista saa norjaksi tietoa Statens vegvesenin tiekartasta(Linkki toiselle web-sivustolle.). Nopeusrajoitus Norjassa on 50 km/h taajamassa ja 80 km/h taajamien ulkopuolella, jollei muuta ole erikseen ilmoitettu.

 

Ajo-oikeus

Suomalainen ajokortti on voimassa Norjassa. Sama koskee muissa EU- ja ETA-maissa myönnettyjä ajokortteja. Korttia voi käyttää Norjassa tositteena ajo-oikeudesta niin kauan kuin se on voimassa. EU:n ja ETA:n ulkopuolella myönnetyt ajokortit kelpaavat Norjassa kolmen kuukauden ajan. Lisätietoa ulkomaisten ajokorttien kelpaavuudesta ja tietoa norjalaisen ajokortin hankkimisesta saa Statens vegvesenistä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Kadonneen tai varastetun ajokortin tilalle on mahdollista saada tilapäinen ajolupa. Norjalaisen ajokortin katoamisesta voi ilmoittaa Statens vegvesenin verkkopalvelussa (Din side)(Linkki toiselle web-sivustolle.), poliisilaitoksella tai liikennelupavirastossa (Trafikkstasjon(Linkki toiselle web-sivustolle.)). Tilapäisen ajoluvan saaminen ulkomaalaisen ajokortin tilalle edellyttää ajo-oikeustodistuksen toimittamista Norjan liikennelupavirastoon. Todistus ajo-oikeudesta tulee hankkia ajokortin myöntäneeltä taholta. Suomesta ajokortin saaneet voivat hankkia todistuksen Trafin verkkopalvelun(Linkki toiselle web-sivustolle.) kautta. Lisäohjeita kadonneeseen ajokorttiin liittyen saa Statens vegvesenistä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

Auton varustelu

Hajoamisen tai onnettomuuden varalta kaikissa ajoneuvoissa tulee olla varoituskolmio ja vähintään yksi huomioliivi (suositellaan EN 471 luokka 2 tai EN 1150). Sakkoja ei anneta, jos ajoneuvon kyydissä ei ole huomioliiviä. Sakon voi sen sijaan saada, jos käyttäytyy harkitsemattomasti tiellä ilman liiviä tilanteessa, jossa sen käyttö olisi suotavaa.

Nastarenkaiden käyttö on sallittua 1. marraskuuta alkaen toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin saakka. Tromssan, Finnmarkin ja Nordlandin lääneissä käyttö on sallittua 15.10.–30.4. Koko maassa käytön voi aloittaa aikaisemmin ja lopettaa myöhemmin, jos sääolosuhteet niin vaativat. Kitkarenkaiden käyttö on sallittua ympäri vuoden. Lisää renkaista voi lukea Statens vegvesenin sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

Ajon aikana

Turvavyön käyttö on Norjassa pakollista. Ilman turvavyötä ajamisesta seuraa 1 500 kruunun sakot. Turvavyöpakko koskee kaikkia kyydissä olevia, ei pelkästään kuljettajaa. Lasten, jotka ovat alle 135 cm pitkiä tai painavat alle 35 kg, tulee istua turvaistuimella.

Etuajovalojen tulee olla päällä aina ajaessa ajoneuvosta riippumatta. Värin tulee olla valkoinen tai keltainen. Lisätietoa ajovaloista löytyy Statens vegvesenin verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Norjassa rattijuopumuksen raja on tiukempi kuin Suomessa. Veren alkoholipitoisuuden raja 0,02 % eli 0,2 promillea koskee minkä tahansa moottoriajoneuvon kuljettajia. Ajamista kolmiolääkkeiden vaikutuksen alaisena ei suositella.

Puhelimen käyttö ajon aikana on rangaistava teko. Handsfree-kuulokkeen käyttö on sallittua.

 

Tietullit

Kaikkien ajajien kansallisuudesta riippumatta tulee maksaa tietullimaksuja ajaessaan Norjassa. Suurin osa tulliasemista on automaattisia. Kaikkien ulkomaisten ajoneuvojen Euro-päästöluokitukset ja polttoainetyypit tulee rekisteröidä osoitteessa www.autopass.no/ed(Linkki toiselle web-sivustolle.) tai muuten maksut määräytyvät kalleimman hintaryhmän mukaan.

Lyhyillä matkoilla ei ole tarpeen hankkia autoon kiinnitettävää elektronista maksulaitetta (bombrikke). Ilman maksulaitetta olevien ulkomaisten ajoneuvojen tullimaksujen laskuttamisesta jälkikäteen vastaa Euro Parking Collection. Lisää tietoa tietulleista lyhyillä matkoilla tarjoaa AutoPASS(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Yli kolmen kuukauden matkoilla on suositeltavaa hankkia elektroninen maksulaite, sillä sen kanssa tullimaksut ovat edullisempia. Lisätietoa ajoneuvoon kiinnitettävän laitteen hankkimisesta saa AutoPASS:n sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

AutoPASS:n lisäksi Fjellinjenin verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) saa tietoa tullimaksuista. Sivustolla on myös tullilaskuri.

 

Poishinatut autot Oslossa

Oslossa julkiselta paikalta pois hinattua autoa voi tiedustella täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.). Parkkihallista tai yksityiseltä pysäköintialueelta pois hinattua autoa voi tiedustella Oslo kranbilservicestä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

Ajoneuvojen tuonti

Norjasta hankitun ajoneuvon Suomeen tuomiseen liittyvissä kysymyksissä auttaa Suomen tulli(Linkki toiselle web-sivustolle.). Suomesta hankitun ajoneuvon Norjaan tuomiseen liittyvissä kysymyksissä auttaa Skatteetaten(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

Raskaiden ajoneuvojen kuljettajille

Statens vegvesen on julkaissut suomenkielisen oppaan raskaiden ajoneuvojen kuljettajille. Opas on luettavissa täällä(Linkki toiselle web-sivustolle.). Yli 3,5 tonnin hyötyajoneuvoille tietulleja varten oleva elektroninen maksulaite on pakollinen. 15.11.–31.3. on kaikissa yli 3 500 kilon ajoneuvoissa käytettävä talvirenkaita, poikkeuksena ainoastaan 3 500–7 500 kg painavat matkailuautot. Lisätietoa raskaiden ajoneuvojen renkaista ja lumiketjujen käytöstä saa Statens vegvesenistä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

Veneilijöille

Vesillä liikkuvien tulee tuntea vesillä liikkumisen säännöt. 1.1.1980 ja sen jälkeen syntyneillä tulee olla lisenssi (norjaksi båtførerprøven), jos he aikovat kuljettaa yli 8 metriä pitkää venettä tai venettä, joka on yli 25 hevosvoimaa teholtaan. Norjan merenkulkuviranomainen on tehnyt matkailijoille suunnatun oppaan vesillä kulkemiseen ja se on luettavissa täällä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Vesiliikennejuopumuksen raja Norjassa on 0,08 % eli 0,8 promillea.

Norjassa vierailulla olevat ulkomaalaiset voivat jättää huviveneensä enintään kuudeksi viikoksi kahdentoista kuukauden aikana. Pidennystä voi hakea Norjan tullin verkkosivuilta saatavalla lomakkeella(Linkki toiselle web-sivustolle.). Ulkomailta hankitun huviveneen tuominen Norjaan edellyttää arvonlisäveron maksua, joka on suuruudeltaan 25 % veneen arvosta. Lisätietoa veneiden tuonnista ja ulkomaalaisen veneen käytöstä Norjassa antaa Norjan tulli(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Suomen aluevesillä on 18 suoja-aluetta(Linkki toiselle web-sivustolle.). Suoja-alueilla liikuttaessa mukana tulee olla valvontaviranomaisen myöntämä lupa harjoittaa luvanvaraista toimintaa sekä henkilöllisyystodistus, jotka tulee esittää pyydettäessä. Sotilasalueella liikuttaessa tarvitaan lupa Puolustusvoimien alue- tai paikallishallintoviranomaiselta. Tietoa suoja-alueista antaa Puolustusvoimat(Linkki toiselle web-sivustolle.). Suomen aluevesillä veneilystä lisätietoa antaa Suomen tulli(Linkki toiselle web-sivustolle.). Huviveneiden rajatarkastuksista saa tietoa Rajavartiolaitokselta(Linkki toiselle web-sivustolle.). Tietoa ulkomailta hankitun veneen tuomisesta ja käyttöönotosta Suomessa saa Traficomin verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

teksti: Henna Paananen, Suomen suurlähetystö Oslo