Konsulaatin vuosi 2020

Niin se meni taas vuosi,

Residenssiinkin tuli uusi kuosi,

Ja kesällä sääkin meitä suosi.

 

Toimintaa täynnä oli konsulaatti,

Jouluun mennessä oltiinkin jo ihan naatti,

Onnellisesti saatiin ankkuroitua tämän vuoden paatti.

 

Koronasta huolimatta tehtiin paljon passeja,

Ja etsiskeltiin kadonneita kasseja.

Tehdystä työstä kertyi ihan hyvin valtiolle masseja.

 

Alkanut vuosi samoilla teemoilla jatkuu,

Kiireisistä aivoista lähtee pahankäryistä katkuu,

ei vieläkään meille herkkupöytien jalat ole alkanu natkuu.

 

Passiaikoja porukka jo kiireisesti varailee,

Moni ulkomaanmatkoista haaveilee,

Suomeen jos pääsis ystäviä tapailee.

 

Karanteeni joka puolella vastassa on,

Raja ja THL Suomessa selvyyttä tekee joukkohon,

Norjassa taas helsenorge hoitaa ton.

 

Haluamme toivotta kaikille uutta vuotta hyvää,

Tulevaisuudesta ei meilläkään ole montaakaan tiedon jyvää,

Mutta eteenpäin mennään, vaikka olisi lunta syvää.

 

Tilastoja vuodesta 2020 konsulaatissa

Passi- ja henkilökorttihakemuksia konsulaattiin jätettiin 537kpl. Korona-ajasta huolimatta olimme auki koko ajan ajanvarauksella huolehtien asiakkaiden ja meidän turvallisuudesta. Jatkamme edelleen ajanvarauksella ja rajoitetuilla puhelinajoilla, jotta voimme palvella mahdollisimman montaa myös tätä vuonna.

Notaaritoimituksia, eli esimerkiksi kopioita passista ja allekirjoituksen oikeaksi tunnistamisia tehtiin viime vuonna konsulaatissa 13kpl.

Väestörekisteri-ilmoituksia (avautuu uuteen ikkunaan), kuten osoitteenmuutoksia ja Norjassa syntyneiden Suomen kansalaisten ilmoituksia lähetimme Suomen Digi- ja Väestötietovirastolle (DVV) 191kpl. Väestörekisteri-ilmoitukset tulivat maksullisiksi (30 EUR) ulkoministeriön uuden maksuasetuksen tultua voimaan 1.9.2020. Osa ilmoituksista on edelleen maksuttomia esim. osoitteenmuutokset passinhaun yhteydessä.

Oleskelulupia (avautuu uuteen ikkunaan) haettiin konsulaatin kautta 51kpl vuonna 2020.

 

Suomeen matkustaminen ja maahantulorajoitukset

Viime vuosi oli maahantulorajoitusten osalta erikoinen ja riippuen tautitilanteesta ohjeet vaihtuivat usein ja nopeallakin aikataululla ja sama tilanne jatkuu myös tänä vuonna.  Suomen maahantulorajoitusten osalta kannattaa seurata Suomen rajavartiolaitoksen verkkosivuja raja.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Suomen karanteeniohjeistus löytyy puolestaan Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen (THL) verkkosivuilta thl.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). On hyvä muistaa, että Suomen kansalainen pääsee aina takaisin Suomeen.

 

Norjaan matkustaminen ja maahantulorajoitukset

Norjan maahantulorajoituksia kannattaa seurata helsenorge.no(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) sivustolla ja tarvittaessa ottaa heihin yhteyttä, jos tarvitsee tulkintaa koskien omaa matkaa Norjaan. Kuten Suomeen suuntautuvissa matkoissa, myös Norjaan tullessa ohjeet ja rajoitukset muuttuvat usein ja nopeasti tautitilanteesta riippuen.

 

Kunnallisvaalit

Viime vuonna Suomessa ei järjestetty valtiollisia vaaleja, mutta tänä vuonna luvassa on kunnallisvaalit(Linkki toiselle web-sivustolle.).  Vaalien alkuperäinen aikataulu siirrettiin koronapandemiasta johtuen huhtikuusta kesäkuuhun. On hyvä huomioida, että äänestämään pääsevät vain Suomessa kirjoilla olevat. Toisin sanoen, jos asut pysyvästi Norjassa, et pääse äänestämään Suomen kunnallisvaaleissa. Kirjeäänestys (Linkki toiselle web-sivustolle.)on myös mahdollista näissä kunnallisvaaleissa.

 

Väestörekisteri-ilmoitukset

Norjassa syntyneet lapset, solmitut avioliitot ja vaihdetut nimet eivät siirry automaattisesti Suomen väestötietojärjestelmään, vaan jokaisen pitää itse ilmoittaa uudesta elämäntilanteestaan Suomeen. Osoitteen vaihtuessa Norjassa tulee siitä ilmoittaa myös Suomeen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), jotta Suomen väestötietojärjestelmässä on merkittynä oikea osoite. Jos et saanut esimerkiksi viime vaaleihin ilmoituskorttia, on luultavasti osoitetietosi väärin Suomen väestötietojärjestelmässä.