Henrik Ibsenin jalanjäljillä Oslossa

Karl Johanin pääkadulla turisti ei voi välttyä maahan kaiverretuilta sitaateilta. Useimmat ovat Henrik Ibsenin. Ibsen tunnetaan suurteoksista kuten Nukkekoti ja Hedda  Gabler, ja hän on epäilemättä yksi Norjan kautta aikojen suurimmista kirjailijoista.

Ibsen

Ibsen ei ole kuitenkaan aina ollut näin suosittu kotimaassaan. Moneen vuosikymmeneen ainut jälki hänestä oli Nationaltheatret(Linkki toiselle web-sivustolle.)in edessä oleva patsas. Ibsenin kuoleman jälkeen kesti lähes 100 vuotta ennen kuin Oslossa tartuttiin asiaan. Nykyään on sen sijaan vaikea välttyä Ibseniltä Norjan pääkaupungissa - tänään voit jopa opiskella Ibseniä Oslon yliopistossa(Linkki toiselle web-sivustolle.)!

Päivä kirjailijan jalanjäljillä

Ibsen syntyi Skienissä Oslon lounaispuolella, mutta eläkepäivänsä hän vietti Oslossa. Päivä Ibsenin jalanjäljillä on samalla mainio tapa tutustua Oslon kenties kauneimpiin kaupunginosiin.

Aloita päiväsi yhdessä Ibsenin lempipaikassa - Grand Café(Linkki toiselle web-sivustolle.)ssa (Karl Johans gate 31). Perinteikäs ravintola avasi ovensa jo vuonna 1894. Tämän jälkeen ravintola on remontoitu useaan otteeseen ja on edelleenkin sekä turistien että oslolaisten suosiossa. Täällä Ibsen vieraili tarinoiden mukaan jopa kaksi kertaa päivässä ystäviensä Gustav Vigelandin ja Edvard Munchin kanssa. Ibsenin vakiotilaus oli snapsi ja oluttuoppi. Nälkäiselle turistille parempi valinta on Grand Cafén runsas aamiaisbuffet.

Henrik Ibsen


Lyhyen kävelymatkan päässä Grand Cafésta sijaitsee Nationaltheatret eli Norjan kansallisteatteri. Teatteri oli Ibsenille erityisen tärkeä, sillä täällä tapahtui hänen suuri läpimurtonsa. Mikäli olet Oslossa syyskuussa, voit osallistua joka toinen vuosi järjestettävään Ibsen -festivaaliin(Linkki toiselle web-sivustolle.). Festarin aikana teatteri tarjoaa ohjelman täynnä keskusteluja Ibsenin teoksista. Ohjelmassa on tietysti myös Ibsenin kirjoittamia teatteriesityksiä. Ja jos teatterivierailu ei kiinnosta, voit aina tyytyä ihailemaan rakennusta ulkoapäin. Samalla kannattaa myös bongata Ibsenin patsas, joka löytyy heti teatterin ulkopuolelta.

Kodista museo

Viimeisinä elinvuosinaan Ibsen asui yhdessä vaimonsa Suzannahin kanssa Arbinsgate 1 ja nykyisen Henrik Ibsens gate 26 kulmalla. Tänään hänen asunnostaan on tehty museo(Linkki toiselle web-sivustolle.), jossa voi tutustua kirjailijan värikkääseen elämään. Opastuksia järjestetään tasatunnein. Ibsenillä oli suuri ego ja koti on suunniteltu häntä varten - jopa seurusteluhuoneen tuolit tehtiin mittatilauksena jotta ne sopisivat täydellisesti juuri hänelle. Edes Norjan kuninkaalla ei silloin ollut moisia mukavuuksia!

Intensiivisen päivän jälkeen rauhallinen kävely paikassa, jossa Ibsen lepää on ehkä paikallaan - Vår frelsers gravelund(Linkki toiselle web-sivustolle.) St. Hanshaugenin kaupunginosassa kivenheiton päässä ydinkeskustasta. Hautausmaa on monien norjalaisten merkkihenkilöiden lepopaikka - muun muassa Edvard Munch on haudattu tänne.

Teksti ja kuvat: Elin Jungar