Bjellandin suku 100 sata vuotta Suomen palveluksessa

Bjellandin suku 100 sata vuotta Suomen palveluksessa

Suomella on yhteensä 20 kunniakonsulia Norjassa. Kunniakonsuleilla on tärkeä tehtävä maidemme taloudellisen yhteistyön edistämisessä. Kunniakonsulit tuntevat oman paikallisyhteiskuntansa hyvin ja toimivat ovenavaajina paikalliseen elinkeinoelämään. Yksi nimi erottuu Suomen kunniakonsulien joukosta – Bjellandin perhe, jolla on aivan erityinen suhde Suomeen.

Kunniakonsuleita kolmessa sukupolvessa

Monet norjalaiset tuntevat nimen Bjelland ja yhdistävät sen monille tuttuihin säilyketuotteisiin, joita perheyritys Chr. Bjelland & co AS aikanaan valmisti. ”Ikke noe snikk-snakk, Bjellands hermetikk takk” oli 1900-luvun alussa tuttu sananparsi. Kalastus- ja säilyke-taustansa lisäksi on Bjellandin suvulla vahva side Suomeen.

Chr. Bjelland & co AS pääkonttori Stavangerissa,  jossa myös kunniakonsulaati sijaitsi aikanaan. 

Christian Bjelland nimitettiin 29-vuotiaana Suomen kunniakonsuliksi Stavangeriin. Vuodesta 2000 lähtien hän on toiminut Suomen kunniapääkonsulina Norjassa. Kunniapääkonsuli johtaa kunniakonsuliverkostoa koko Norjassa. Ennen hänen aikaansa toimivat sekä Bjellandin isä Frithjof R. Bjelland, että isoisä Ragnvald Bjelland, Suomen kunniakonsuleina Stavangerissa. Kaikki kolme ovat tehneet töitä suomalais-norjalaisten suhteiden edistämiseksi.

vas. Ragnvald Bjelland, Frithjof R. Bjelland, Christian Bjelland. 

Ragnvald Bjelland nimitettiin Suomen Stavangerin kunniakonsuliksi sata vuotta sitten 1920. Vuosikertomuksessaan suurlähetystölle raportoi Ragnvald Bjelland menestyksekkäästä kalanpyynnistä, ja että 104 500 kg sillijauhoa on lähetetty Suomeen.

Vuosi 1939 on Suomelle dramaatiinen kun talvisota Suomen ja Neuvostoliiton välillä syttyy. Jouluaaton aattona 1939 matkustaa Ragnvald Bjellandin poika, Frithjof R. Bjelland Suomeen osallistuakseen Talvisotaan vapaaehtoisena. Hänellä oli mukanaan kamera, jolla hän otti kuvia rintamalla. Frithjof Bjelland nimitetään puolestaan Suomen kunniakonsuliksi Stavangerissa vuonna 1956.

Bjellandin perhe on edistänyt Suomen etuja Norjassa 100 vuotta

Bjellandin perhe on vuonna 2020 edistänyt Suomen etuja Norjassa 100 vuotta. Suurlähetystö halusi muistaa merkkivuotta ja kutsui Christian Bjellandin läheisimpineen suurlähettilään residenssiin. Suurlähettiläs Mikael Antell kuvaili kiitospuheessaan Bjellandin perheen panosta Suomen hyväksi vertaansa vailla olevaksi ja lähes eeppiseksi tarinaksi suomalais-norjalaisen yhteistyön edistämiseksi sekä sodassa että rauhassa.

Vas. Christian Bjelland ja Teresita Alvarez-Bjelland.

Vas. Suurlähettiläs Mikael Antell ja puoliso Sonja Antell. 

«Haluan sekä henkilökohtaisesti että Suomen tasavallan puolesta kiittää Bjellandin sukua heidän panoksestaan Suomen hyväksi. Tässä satavuotisessa panostuskessa riitäisi aihetta elokuvaan jos toiseenkin» kertoi suurlähettiläs Antell.

Yhteistyötä 10 suurlähettilään kanssa

Yllätyksenä Bjellandille sekä hänen puolisolleen Teresita Alvarez-Bjellandille näytimme videotervehdykset kaikilta kynnelle kykeneviltä suurlähettiläiltä, joiden kanssa Bjelland on tehnyt yhteistyötä.

Ensimmäisenä vuorossa oli Jorma Inki (suurlähettiläänä 1993-1999), seuraavana OIe Norrback (1999-2003), Pekka Huhtaniemi (2003-2005) ja Peter Stenlund (2006-2010), jotka kaikki ovat jo jääneet eläkkeelle Ulkoministeriöstä. Bjelland sai lämpimiä terveisiä myös Maimo Henrikssonilta, joka oli suurlähettiläänä Oslossa 2010-2014. Nykyään hän johtaa Ulkoministeriön Itäosastoa. Terveisensä lähetti myös Erik Lundberg (2014-2018), joka on nyt suurlähettiläänä Keniassa. Nykyinen suurlähettiläs Mikael Antell on kymmenes, joka tekee kunniapääkonsuli Bjellandin kanssa yhteistyötä.

Kuluneen sadan vuoden aikana on tapahtunut paljon Suomen ja Norjan välisissä suhteissa. Olemme koostaaneet Bjellandin perheen vaiheista ja Suomen ja Norjan lähihistoriasta videon, jonka voit katsoa Facebook-sivuillamme.