Puhe Norjalais-suomalaisen yhdistyksen vapputapahtumassa Oslossa Vigelandin puistossa 1.5.2012

Avustaja Tarja von Lüders: Hyvää vappua!

Vappua on juhlittu keskiajalta lähtien – myös Suomessa. Perinteisesti vanhana juhlapäivänä se on säilynyt meidän lisäksi Ruotsissa, Virossa, Saksassa ja Latviassa. Useimmissa maissa siitä on muotoutunut juhlapäivä 1800 luvun lopulla työväenliikkeen myötä. Työläisten juhlapäivänä sai alkunsa Yhdysvalloissa, taustalla kuitenkin keskieurooppalainen perinne.

Vanhat perinteet vapun vietolla on myös Suomessa, aluksi 1800 luvulla kevätjuhlana ruotsalaisen ja eurooppalaisen esikuvan mukaan, johon myöhemmin sulautui ylioppilaiden juhlaperinne ja 1900-luvulla työväen juhlaksi ja sitä myöten kansalliseksi vapaapäiväksi.

Kevät, ylioppilas tai työväki - Vappuna nautitaan perinteisesti yhdessäolosta, riemukkaasta menosta lähes karnevaalitunnelmissa Suomessa. Suomalaiset kuoriutuvat pitkän talven jälkeen turkistaan kesää varten riehakkaasti, mikäpä sen hauskempaa. Sima, munkit, tippaleivät kuuluvat vappuna nautittaviin herkkuihin. Ilmapallojen ja serpentiinien seassa aikaa vietetään pitkillä vappulounailla, ja vappukulkueet järjestäytyvät ympäri kaupunkeja.

Ulkosuomalaisia yhdistävät vahvat perinteet Suomeen ja niiden vaaliminen. Perinteistä kiinnipitäminen välittyy myös jälkipolville. Ystäväni Australiassa kiitti Facebookia siitä, että 30 vuotta ulkomailla asumisen jälkeen on suomen kielen ylläpito parantunut, koska muuten ehkä olisi jäänyt vain joulukorttien kirjoittamiseen. Nykyisin on helppo pitää yhteyttä entiseen kotimaahan internetin välityksellä ja seurata uutisia. Kaikilla ei välttämättä kuitenkaan aina ole siihen mahdollisuutta tai he haluaisivat edelleen lukea uutiset painetuista lehdistä. Tämä vuoksi onkin tärkeää, että painettuja lehtiä on vielä olemassa, kuten täällä NFF-NYTT.

Tämän kaltaiset kokoontumiset kuten nyt täällä Oslossa on kuitenkin yksi tärkeä osa kanssakäymistä ja suomalaisuuden vaalimista ulkomailla sosiaalisen median lisäksi ja toivottavasti pidätte kiinni perinteestä jatkossakin.

Oikein hyvää Vapun päivää kaikille ja kesän alkua suurlähetystön puolesta!