Avgörande i ett finländskt ärende gällande varumärken och firmor

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 87/2005
16.3.2005




Europeiska gemenskapernas domstol ger torsdagen den 17 mars sitt avgörande när det gäller förhandsavgörandet i ett finländskt ärende. Högsta domstolen har bett om ett förhandsavgörande som gäller tolkningen av direktivet om tillnärmningen av medlemsstaternas varumärkeslagar. De frågor som högsta domstolen ställt gäller rätten för innehavaren av ett varumärke att förhindra någon annan att använda sitt varumärke i näringsverksamhet. Det är fråga om under vilka förutsättningar någon annans varumärke får nämnas på en produkts försäljningsförpackning för att ange produkternas kompatibilitet.

Finland ansåg i det skriftliga skedet av ärendet och i samband med den muntliga förhandlingen vid gemenskapernas domstol den 21 oktober 2004 att man får hänvisa till någon annans varumärke, om en hänvisning är nödvändig och den görs i enlighet med god affärssed.

Generaladvokaten gav sitt förslag till avgörande i ärendet den 9 december 2004. Generaladvokatens förslag till avgörande är ett självständigt ställningstagande av generaladvokaten angående en korrekt tolkning av gemenskapsrätten och binder inte gemenskapernas domstol när den avfattar domen.

Avgöranden och generaladvokatens förslag till avgörande kan läsas på gemenskapernas domstols webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Förslagen till avgörande kommer i allmänhet in på webbplatsen på eftermiddagen den dag de avkunnats. Ärendets nummer är C-228/03.

Ytterligare information: chefen för EU-domstolsärenden Tuula Pynnä, utrikesministeriet, tfn 09 1605 5709









internationell rätt