Finland deltar aktivt i aidsbekämpningen

Pressmeddelande 281/2004
1.12.2004


"Aidsproblemet är inte bara en hälsofråga. Det är även nära förknippat med fattigdom och bristen på säkerhet och jämställdhet”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki. Finland deltar i det internationella arbetet mot aids främst genom FN.

Finlands stöd till FN:s aidsprogram Unaids uppgår i år till 4,8 miljoner dollar. Dessutom stöder Finland verksamheten inom FN:s befolkningsfond Unfpa med nästan 15 miljoner euro per år. Befolkningsfondens stöd koncentreras på frågor som gäller fortplantningshälsa. Även det nordiska samarbetet är viktigt.

Rörelsen Global Coalition on Women and Aids, som grundades i år, samlar de organisationer som bedriver aidsarbete till ett nära samarbete med FN:s aidsprogram. "Finland finansierar projektet, som syftar till att förbättra flickors och kvinnors ställning, med två miljoner euro under 2005-2006", berättar utvecklingsminister Paula Lehtomäki.

"Hiv- och aidsepidemin berör i allt högre grad flickor och kvinnor. Under de senaste två åren har antalet kvinnor som hivsmittats ökat över hela världen”, säger Lehtomäki. ”Det är naturligtvis viktigt att båda könen har samma rätt att skydda sig mot aids. Kvinnor och flickor är emellertid i många samhällen mera utsatta för smitta”, påpekar minister Lehtomäki.

Hivsmittan sprids särskilt snabbt i Östeuropa, Asien och Latinamerika. I Afrika söder om Sahara är största delen av de personer under 24 år som smittats kvinnor.

Ett av målen i FN:s millenniedeklaration är att stoppa och minska spridningen av hivsmitta och aids före 2015. "Det är viktigt att man hjälper de länder som drabbats hårt av aids på lång sikt”, påpekar minister Paula Lehtomäki. "Även inom arbetet mot aids behövs övergripande åtgärder, eftersom den grundläggande orsaken till problemen ofta har står att finna i fattigdom och jämställdhetsfrågor.”

Det praktiska arbete som rörelsen Global Coalition on Women and Aids utför består bland annat av att förhindra att flickor och unga kvinnor blir hivsmittade, att se till att kvinnor och män ges samma möjligheter till vård, och att stöda kvinnors vårdarbete. Programmet bekämpar även våld mot kvinnor och försöker finna metoder för att förbättra kvinnors rätt till egendom. FN:s aidsprogram Unaids fungerar som programmets handledare och stödfinansiär.

Närmare upplysningar: utvecklingssamarbetsrådet Matti Jaskari,
utrikesministeriets avdelning för globala frågor, tfn (09) 1605 6232.
















FN