Mannerheimutställning i Statliga Eremitaget i S:t Petersburg

Pressmeddelande 16/2005
13.1.2005

Statliga Eremitaget, Huvudstabens byggnad, Dvortsovaja plosjtsjad 6-8, S:t Petersburg,
25.1.–5.6.2005





Mannerheimutställningen anordnas av Finlands S:t Petersburgstiftelse i Helsingfors och Statliga Eremitaget i S:t Petersburg i samarbete med finländska och ryska experter. Utställningen är ett resultat av ett flerårigt samarbete mellan S:t Petersburgstiftelsen, Eremitaget samt Finlands musei- och arkivväsen. Det är fråga om den första utställningen i Ryssland som på ett vetenskapligt sätt behandlar Mannerheims hela liv och verksamhet. Det är även den största och mest omfattande utställningen om Mannerheims livsverk någonsin.

Det Statliga Eremitaget är ett av världens största museer med unika samlingar av europeisk, rysk och österländsk konst och rika arkeologiska och numismatiska samlingar. Under de senaste åren har museet koncentrerat sig på historiskt-kulturella projekt. Dessa har ägnats åt tidsperioder och personer som påverkat Rysslands historia. Mannerheimutställningen, som berättar om en officer i ryska armén och marskalk i det självständiga Finland, intar en viktig plats bland dessa projekt. Det är av betydelse att utställningen är belägen i det kejserliga Rysslands huvudstab, som Mannerheim som rysk gardesofficer besökte på tjänstens vägnar.

Utställningen behandlar Mannerheims hela levnadslopp. Den för finländare kanske mera obekanta delen, studierna i Finland och Ryssland samt tjänstgöringen i ryska armén, presenteras i form av föremål, bilder och dokument. Man redogör naturligtvis även för Mannerheim som Asienresenär, vit general och riksföreståndare under inbördeskriget, överbefälhavare under krigen och president. Utöver det officiella och statliga livet ger utställningen en mångsidig bild av Mannerheim som person, en elegant världsman, jägare, gastronom, aktiv aktör i medborgarorganisationer och världsresenär.

Utställningsmaterialet har samlats ihop från ett stort antal finska och ryska museer, privata samlingar och arkiv. Materialet har sammanställts som ett resultat av ett långt och grundligt samarbete och forskningsarbete. I utställningen ingår sällsynta föremål och dokument utan motstycke med ett enastående historiskt värde.

I samband med utställningen publiceras ett verk, vars författare hör till eliten inom Mannerheimforskningen. Boken på över 250 sidor publiceras i fyrfärgstryck på finska, svenska, engelska och ryska. Till publikationen har bifogats en omfattande förteckning över utställningsföremålen samt en CD-rom som presenterar Mannerheims liv, framställd av Finska klubben i Helsingfors.

Professor Timo Vihavainen från Helsingfors universitets Renvall-institut och doktor Georgi Vilinbahov från Statliga Eremitaget har fungerat som vetenskapliga experter. Finlands S:t Petersburginstitut har utnämnt en delegation och ett expertkollegium för utställningen. Dessa representerar de aktörer som deltagit i planeringen och arrangemangen.

Den finländska finansieringen av utställningen har varit tredelad. Utöver kulturfonderna och Finlands näringsliv deltar undervisningsministeriet och utrikesministeriet.

Efter S:t Petersburg kommer utställningen att visas i Finland:
i Finlands nationalmuseum i Helsingfors 5.7.-9.10.2005
i konstmuseet i S:t Michel 27.10.2005-29.1.2006
i Åbo slott 23.2.-14.5.2006


















kultur