Minister Tavio lyfter fram finländskt kunnande vid COP28 i Dubai

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio reser till Dubai i Förenade Arabemiraten den 2-4 december. Minister Tavio deltar i evenemang som ordnas i samband med partskonferensen för FN:s klimatkonvention (COP28) och träffar andra ministrar och företrädare för näringslivet och internationella organisationer.

Utöver de egentliga förhandlingarna samlar FN:s 28:e partskonferens tiotusentals deltagare – i år förväntas det upp till 70 000 deltagare – för att diskutera klimatförändringarnas konsekvenser och utmaningar och möjligheterna med den gröna omställningen.

Enligt Tavio är besöket ett tillfälle att delta i dialogen om hållbar handel och grön omställning på internationellt plan och lyfta fram Finlands starka sidor: ”Nu har vi en bra möjlighet att presentera våra innovativa och hållbara lösningar och vår kompetens som förbättrar företagens konkurrenskraft.”

För första gången har Finland en egen paviljong vid en partskonferens. Projektet som inletts på initiativ av Climate Leadership Coalition (CLC), Centralhandelskammaren och Finlands näringsliv (EK), leds av Business Finland. I programmet på paviljongen deltar finländska företag och forskningsinstitut och aktörer inom den tredje sektorn.

Minister Tavio deltar bland annat i Nokias paneldiskussion om grön omställning, digitalisering och kritiska mineraler och håller ett keynotetal vid ett evenemang som ser på EK:s roll när det gäller klimatåtgärderna inom den internationella handeln. Ministern ska också öppna utrikesministeriets och UN Women-organisationens gemensamma evenemang med temat kvinnor, fred och klimatsäkerhet samt ett evenemang med Meteorologiska institutet och Finlands Röda Kors som presenterar det av Finland stödda arbetet för att skapa meteorologiska tjänster och bygga system för tidig varning i utvecklingsländer.

På mobiliseringen av den privata sektorns kompetens och finansiering för att bidra till hållbar utveckling läggs mer tonvikt under minister Tavios besök. Ministern deltar i lanseringen av Förenta staternas och de nordiska ländernas gemensamma initiativ som syftar till att mobilisera privat finansiering i miljardklassen. Ministern kommer också att hålla inledande anföranden vid Internationella fonden för jordbruksutveckling IFAD:s och Nordiska utvecklingsfondens evenemang som handlar om att avsätta privata pengar i synnerhet för att främja anpassningen till extremväder. 

”Att mobilisera den privata sektorn är centralt för att vi ska kunna uppnå de internationella målen”, betonar minister Tavio. 

Till ministerns program hör också diskussioner med andra länders ministrar och företrädare för näringslivet och internationella organisationer som får stöd av Finland. Vid COP28 finns det många möjligheter till dialog med Finlands viktigaste partner om frågor som hör till ministerns båda ansvarsområden.

Mer information