EU:s utrikesministrar diskuterar situationen i Irak och västra Balkan

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 49/2005
18.2.2005





EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel måndagen den 21 februari. Mötets huvudteman är Irak, västra Balkan och den nya budgetplanen. Utrikesminister Erkki Tuomioja och Europaminister Paula Lehtomäki representerar Finland vid mötet.

Ministrarna behandlar situationen i Irak efter valet. Då valresultatet nu står klart börjar den politiska processen för att välja president, statsminister och regering. Den viktigaste uppgiften för Iraks parlament är att skapa en ny grundlag. EU stöder utvecklingen av ett enhetligt, stabilt och demokratiskt Irak. Finland uttrycker förhoppningar om att Iraks parlament skall vara i stånd till en konsekvent verksamhet och partierna till ett gott samarbete för att garantera en fredlig framtid för landet. Finland betonar FN:s roll i detta sammanhang och stöder EU:s utbildningsinsats för att främja rättsstatsutvecklingen i Irak som bereds som bäst. Finland förbereder sig att ge experthjälp för att stöda Iraks polis och rättstatsutveckling som en del av EU:s gemensamma verksamhet. Man har för avsikt att inleda utbildningen sommaren 2005.

Man kommer även att ta upp situationen i Kosovo och Kroatien i västra Balkan. Den särskilde representanten för FN:s generalsekreterare och chefen för FN:s civila insats UNMIK i Kosovo, Sören Jessen-Petersen, besöker rådet. Fastställandet av Kosovos status är en av de utmaningar man står inför. Finland stöder kraftigt den civila insatsen och den militära krishanteringsinsatsen KFOR. Rådet diskuterar sannolikt också Kroatiens samarbete med den internationella krigsförbrytartribunalen för före detta Jugoslavien i ljuset av inledandet av EU-medlemskapsförhandlingar med Kroatien. Ordförandelandet har fått ett utlåtande om Kroatiens samarbete med krigsförbrytartribunalen av dess chefsåklagare Carla del Ponte. Problem har förekommit angående överlämnandet Ante Gotovina, som misstänks för krigsförbrytelser, till tribunalen. Finland anser det vara viktigt att EU konsekvent iakttar sin gemensamt överenskomna politik beträffande tribunalen och att EU bedömer Kroatiens samarbete med tribunalen med utgångspunkt i tribunalens utlåtande.

Man kommer även att ta upp EU:s finansiering till länderna i Afrika, Västindien och Stilla havet, dvs. de så kallade AVS-länderna. Avsikten är att man preliminärt skall underrätta dessa länder om finansieringsnivån efter år 2007. EU:s stöd till AVS-länderna via Europeiska utvecklingsfonden motsvarar för närvarande 0,031 procent av de tidigare femton EU-ländernas bruttonationalinkomst. Finland anser att det stöd som styrs till AVS-länderna skall hållas på åtminstone nuvarande nivå.

Utrikesministrarna förbereder dessutom Förenta staternas president George W. Bushs besök i Europeiska unionen den 22 februari samt EU- utrikesministrarnas möte med Förenta staternas utrikesminister Condoleezza Rice. Man kommer även att ta upp handlingsplanen för Ukrainas del inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken. Övriga frågor som behandlas är EU:s stöd till det civila samhället och demokratiseringsprocessen i Vitryssland samt för Afrikas del en granskning av situationen i Sudan och området kring de stora sjöarna.

Vid diskussionerna om EU:s nya budgetplan för 2007 - 2013 koncentrerar sig utrikesministrarna främst vid den rubrik som gäller konkurrenskraftspolitiken. Enligt Finlands åsikt är de mål som uppställs för denna rubrik motiverade, men det behövs en tydligare fördelning mellan dem. Med de medel som finns till förfogande kan inte alla målsättningar som kommissionen planerat uppfyllas. Enligt Finlands åsikt är dessutom den totala ökning på över 200 procent som kommissionen föreslår för denna rubrik fullständigt överdimensionerad, även om den relativa andelen anslag för ökad konkurrenskraft bör stiga under den kommande perioden. Finland betonar också att huvudvikten inom rubriken bör ligga på forskning och utveckling samt främjande av små och medelstora företags verksamhet samt innovationsverksamhet.

Ordföranden framlägger den preliminära dagordningen för Europeiska rådet i mars för utrikesministrarna. Huvudteman är översynen av Lissabonstrategin efter halva tiden samt förnyandet av stabilitets- och tillväxtpakten. Dessutom tar Europeiska rådet preliminärt upp revideringen av strategin för en hållbar utveckling samt aktuella frågor inom yttre förbindelser.


Närmare upplysningar: understatssekreteraren för EU-ärenden Jari Luoto, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2182, ambassadrådet Anne Huhtamäki, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6097 och ambassadrådet Leena Aalto, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5330
















EU