Brasiliens utvecklings-, industri- och utrikeshandelsminister Luiz Fernando Furlan besöker Finland

Pressmeddelande 167/2004
17.8.2004


Brasiliens utvecklings-, industri- och utrikeshandelsminister Luiz Fernando Furlan besöker Finland den 19-20 augusti på inbjudan av utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki. Under minister Furlans besök diskuteras bland annat förhandlingarna mellan EU och Mercosur, de handelsekonomiska relationerna mellan Finland och Brasilien samt övriga aktuella internationella frågor.

Minister Furlan för under sitt besök diskussioner med Minister Lehtomäki och träffar även utrikesminister Erkki Tuomioja och handels- och industriministeriets kanslichef Erkki Virtanen. I minister Furlans besöksprogram ingår även möten och diskussioner med representanter för det finländska näringslivet.

Den bilaterala handeln mellan Finland och Brasilien, särskilt Finlands export, har ökat under de senaste åren. Handelsbalansen, som de senaste åren har visat överskott för Finland, kom under 2003 i ungefärlig balans. Finlands viktigaste exportprodukter var i fjol maskiner och utrustning samt produkter inom telekommunikationsbranschen. Största delen av importen består av råvaror och bränsle, såsom kaolin och skärsten, samt livsmedel, såsom kaffe och nötkött. En ny landvinning inom importen från Brasilien var Finnairs köp av 12 nya passagerarplan av bolaget Embraer, som offentliggjordes i juli.

De finländska investeringarna i Brasilien har ökat under de senaste åren. Den äldsta produktionsinvesteringen i Latinamerika var Valmet/Valtras traktorfabrik, som numera övergått i amerikansk ägo. Nokia har en mobiltelefonfabrik i Manaus och Stora Enso bygger som bäst i samarbete med brasilianska Aracruz Celulose världens största Veracel-cellulosafabrik baserad på blekt eukalyptus i delstaten Bahia. Övriga företag med produktion i Brasilien är bland annat Andriz-Ahlström, Huhtamäki, Jaakko Pöyry, Metso, Outokumpu, Partek, Perlos, PKC Group och Savcor. Finländska företag har sammanlagt 40 dotterbolag i Brasilien och deras sammanlagda omsättning år 2003 översteg flerfalt värdet av Finlands direktexport.

Finpros exportcenter i São Paulo invigdes 1996. I augusti 2002 flyttade centret till staden São José dos Campos. Centrets verksamhet inriktas på skogsindustri, telekommunikation, gruv- och mineralindustri samt hälsovårds-, livsmedels- och miljöteknologi.

Ett investeringsskyddsavtal mellan Brasilien och Finland undertecknades 1995 och har godkänts av Finlands riksdag, men Brasilien har ännu inte ratificerat avtalet. Avtalet om beskattning trädde i kraft i december 1997, avtalet om visumfrihet år 1969, avtalet om utbyte av praktikanter 1974, avtalet om samarbete på vetenskaps- och teknologiområdet 1981 och kulturavtalet 1988.

Närmare upplysningar: utrikesrådet Hannele Tikanvaara, enheten för Latinamerika och Karibien, utrikesministeriet, tfn (09)160 55658.