Minister Iyambo hoppas på investeringar i Namibia Namibias jordbruks-, vatten- och skogsminister Nickey Iyambo.

Namibias jordbruks-, vatten- och skogsminister Nickey Iyambo inbjuder finländska företag att göra investeringar i Namibia då Finlands relationer med Namibia övergår från utvecklingssamarbete till handelsrelationer.

"Jag hoppas att finländska företag ökar sina investeringar i Namibia", sade minister Iyambo vid en presskonferens vid utrikesministeriet på tisdagen.

Finland övergår före 2008 från bilateralt gåvobistånd till andra samarbetsformer med Namibia. Sådana är till exempel handel och turism. Dessutom strävar länderna efter att öka det så kallade institutionella samarbetet till exempel mellan forskningsinstitut och myndigheter.

Nickey Iyambo anser att utvecklingen i Namibia varit positiv. Namibia övergick fredligt från förtryckarregim till demokrati då landet blev självständigt från Sydafrika vid ingången av 1990-talet. Nu har landet fått leva i frihet i mer än 15 år.

Iyambo underströk behovet av att blicka framåt och bygga upp Namibia demokratiskt. Utmaningarna är dock svåra. Till exempel hiv/aidsepidemin är allvarlig i Namibia liksom i övriga södra Afrika.

En av Namibias utmaningar är genomförandet av jordreformen. Enligt Iyambo har 600 gårdar hittills förvärvats i Namibia, av dessa har 200 tvångsinlösts. Jordreformen strävar efter en rättvisare och mer jämlik jordfördelning.

Under sitt besök träffade minister Iyambo bland annat utrikesminister Erkki Tuomioja, kanslichefen Jarmo Vaittinen från jord- och skogsbruksministeriet, chefdirektören för Finlands Bank Erkki Liikanen, Folkhälsoinstitutets generaldirektör Pekka Puska samt representanter för Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, Forststyrelsen, ett antal finländska företag och föreningen Finland-Namibia.

Minister Mickey Iyambo har tidigare varit Namibias social- och hälsovårdsminister, lokal- och regionalförvaltningsminister samt gruv- och energiminister. Han studerade medicin och statsvetenskap i Finland på 1960- och 70-talet och har fortfarande mycket täta kontakter med Finland.

handel