Utrikesminister Erkki Tuomioja fördömer terrordåden i London

Pressmeddelande 216/2005
7.7.2005


På torsdag morgon inträffade i centrum av London en serie bombexplosioner. Orsaken till explosionerna förefaller ha varit den internationella terrorismen. Områdena som var föremål för attackerna befinner sig ännu i ett kaotiskt tillstånd och vi väntar ännu på uppgifter om det slutliga antalet offer.

Jag vill framföra mitt djupa deltagande till offrens anhöriga och till Storbritanniens regering. Händelserna i London berör djupt även oss finländare. Jag fördömer på det skarpaste dessa chockerande och grymma dåd. Hotet från den organiserade internationella terrorismen är konstant och vi måste ytterligare öka ansträngningarna att bekämpa detta. Även i detta fall är vi beredda att verka på det sätt som grundlagsfördraget förutsätter och ge Storbritanniens regering allt behövligt stöd.

Finlands ambassad i London följer med läget och är i kontakt med de brittiska myndigherna om det möjligen finns finländska medborgare bland offren. Om det bekräftas att det finns finländska skadade eller offer, kommer utrikesministeriet att ta kontakt med de anhöriga. Man kan med textmeddelanden försöka nå anhöriga som befinner sig i London förutsatt att telekommunikationerna inte bryts.

Utrikesministeriet har öppnat en telefonlinje för information.Numret är 0800 04444. På utrikesministeriets webbsidor finns en elektionisk blankett med vilken man kan anmäla försvunna anhöriga.

Blanketten(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)