Utrikesminister Soini deltar i EU-utrikesministrarnas inofficiella möte i Valletta

Pressmeddelande 74/2017
27.4.2017

Ett inofficiellt möte för EU:s utrikesministrar, ett så kallat Gymnichmöte, ordnas i Valletta den 28 april. Utrikesminister Timo Soini representerar Finland vid mötet. Mötet ska behandla Turkiet, genomförandet av den globala strategin för EU:s utrikes- och säkerhetspolitik, utrikesrådet arbetssätt samt globaliseringen och det regelbaserade internationella systemet.

Under det inofficiella utrikesministermötet diskuteras situationen i Turkiet och relationen mellan EU och Turkiet i ljuset av den nyligen genomförda folkomröstningen om grundlagen.

Under mötet förs en diskussion tillsammans med EU:s kandidatländer om genomförandet av EU:s globala strategi för utrikes- och säkerhetspolitiken med fokus på stärkande av samhällenas resiliens.

Utrikesministrarna ska också diskutera utrikesrådets arbetssätt som ska utvecklas så att det blir mer strategiskt och effektivt.

Under det inofficiella utrikesministermötet förs en diskussion om olika sätt att göra globaliseringen till ett fenomen som gynnar EU-medborgarna och att försvara det regelbaserade internationella systemet.

Ytterligare information: Matti Nissinen, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 535 1780, och Sari Rautio, Europakorrespondent, tfn +358 295 351 534

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].