Suomi ehdottaa Mosambikille investointisuojasopimuksen valmistelua

Suomessa virallisella vierailulla olevan Mosambikin presidentin Joaqim Chissanon johtama valtuuskunta kävi maanantaina 31.3. keskusteluja tasavallan presidentti Tarja Halosen johtaman suomalaisvaltuuskunnan kanssa.

Presidentti Chissano vierailee Suomessa presidentti Halosen kutsusta. Keskusteluihin osallistui myös kehitysyhteistyöstä vastaava ministeri Suvi-Anne Siimes, joka toi niissä esille aloitteen Suomen ja Mosambikin välisen investointien edistämistä ja suojaamista koskevan sopimuksen tekemiseksi.

"Myös matalan tulotason maa tarvitsee kehitysrahoituksen ja järkevän talouspolitiikan lisäksi suoria investointeja ja kauppaa, jotta se voi voittaa köyhyysongelmat ja kehittyä globaalin maailmantalouden hyödynsaajana", Siimes sanoo. Eteläinen Mosambik sijaitsee Johannesburgin talousalueen välittömässä läheisyydessä, ja maan talous on kasvanut vuosittain keskimäärin 6,4 prosenttia vuosina 1990-2000. Suomi pitää tavoiteltavana, että kehitysyhteistyön mukanaan tuomaa osaamista ja kokemusta voidaan hyödyntää myös kaupalliselle pohjalle tapahtuvaan toimintaan. Tähän myötävaikuttaa investointisuojasopimuksen tekeminen.

Mosambik on Suomen kehitysyhteistyön suurin yksittäinen kohdemaa. Suomen kehityspoliittisten linjausten mukaisesti yhteistyö Mosambikin kanssa on kasvussa. Maksatusten odotetaan nousevan vuonna 2003 edellisen vuoden 12,4 miljoonasta eurosta noin kolmanneksella. Osa kehitysrahoituksesta kanavoidaan nyt budjettitukena. "Budjettituen myötä kumppanuutemme Mosambikin kanssa muuttuu tasavertaisemmaksi. Jokaisen avustuseuron vastikkeena saavutetaan enemmän tulosta ja budjettivarat tukevat paremman kokonaissuunnittelun ja parlamentaarisen valvonnan piiriin", Siimes tähdentää. "Tällä tavalla myötävaikutetaan terveen ja läpinäkyvän budjettihallinnon rakentamiseen Mosambikissa".

Siimes on tyytyväinen, että Mosambik on edennyt askel askeleelta aseellisesta konfliktista rauhan rakentamiseen. "Vaikka demokratian ja ihmisoikeuksien juurruttamisen eteen riittää vielä paljon tehtävää ja olosuhteet HIV/AIDSin ja kuivuuden keskellä eivät ole helpoimmat mahdolliset, Mosambik on silti valinnut suunnan, joka johtaa entistä parempaan menestykseen myös taloudessa ja köyhyyden voittamisessa", Siimes toteaa.

Lisätietoja: Ministeri Siimeksen neuvonantaja Rauno Merisaari, p. 040 724 0517.









Kehitysyhteistyön verkkopalvelu global.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)