De nordiska utrikesministrarna sammanträder i Borgå

Pressmeddelande 78/2016
25.4.2016

Utrikesminister Timo Soini står värd för de nordiska utrikesministrarnas möte i Borgå den 2–3 maj 2016. Under mötet behandlar Finlands, Sveriges, Norges, Danmarks och Islands utrikesministrar bl.a. migrationen, det säkerhetspolitiska läget i Europa och relationerna mellan Förenta staterna och Norden.

Ministrarna diskuterar det nordiska samarbetet när det gäller migration, bl.a. påverkan på migrationens bakomliggande orsaker och möjligheterna till samarbete i fråga om tillbakasändningar. Det säkerhetspolitiska läget i Europa och kring Östersjön är ett centralt tema för mötet, liksom även intensifieringen av det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet i Norden. På agendan står även arktiskt samarbete och andra aktuella frågor, t.ex. Storbritanniens folkomröstning om EU.

Under mötet diskuterar de nordiska utrikesministrarna även relationerna mellan Förenta Staterna och Norden. Avsikten är att bedöma hur samarbetet kan fördjupas inom utrikes- och säkerhetspolitiken. Diskussionen utgör underlag för Förenta Staternas och de nordiska ländernas toppmöte i Washington DC den 13 maj, i vilket republikens president Sauli Niinistö och utrikesminister Timo Soini deltar för Finlands del.

I samband med mötet träffar utrikesminister Soini dessutom Sveriges utrikesminister Margot Wallström för ett bilateralt samtal. Temat för mötet är Finlands och Sveriges utrikes- och säkerhetspolitiska samarbete.

Ytterligare information: Raili Lahnalampi, utrikesministerns kabinettchef, tfn +358 50 550 7546, och Katja Luopajärvi, ambassadråd, tfn +358 50 43 66 506.

pohjoismainen yhteistyö