Cyberdialog mellan de nordiska länderna, de baltiska länderna och USA 

Pressmeddelande 212/2015
22.9.2015

Utrikesministeriet ordnar en så kallad cyberdialog mellan de nordiska länderna, de baltiska länderna och USA i Helsingfors den 23–24 september 2015. Mötet på hög tjänstemannanivå behandlar aktuella cyberfrågor: cybersäkerhet, internationell rätt och normering på cybermiljön samt partnerskapet mellan den privata och den offentliga sektorn.

De nordiska länderna, de baltiska länderna och USA är alla aktiva i frågor som gäller cybermiljön, och de är viktiga partner för Finland. Syftet med dialogen i Helsingfors är bättre informationsutbyte och inbördes förståelse mellan de deltagande länderna.

Cyberambassadören Marja Rislakki är ordförande för mötet. Diskussionen inleds med anföranden av Estlands utrikesminister Marina Kaljurand, cyberkoordinatorn vid USA:s utrikesdepartement Christopher Painter, professorn vid Aalto-universitetet Jarno Limnéll, Säkerhetskommitténs generalsekreterare Vesa Virtanen och styrelseordföranden för Finnish Information Security Cluster Timo Kotilainen. Mötet öppnas av utrikesminister Timo Soini.

Frågor som rör cybersäkerhet och cybermiljön har en allt viktigare roll i det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet. Olika dimensioner i cybermiljön behandlas i multilaterala och regionala organisationer och under bilaterala möten mellan länder. Den privata sektorn är en viktig samarbetspartner.

Den föregående cyberdialogen ordnades i Tallinn 2014.

Ambassadör Pia Rantala-Engberg har utnämnts till ny cyberambassadör från och med den 1 september. Rantala-Engberg efterträder ambassadör Marja Rislakki som utnämnts till Finlands ambassadör i Kina. Rantala-Engberg tjänstgjorde tidigare som Finlands Nato-ambassadör.

För mera information: cyberambassadör Marja Rislakki, tfn 050 461 8754.

tietoyhteiskunta
turvallisuus