Suomalaisia rauhanturvaajia Etiopiaan ja Eritreaan

Valtioneuvoston tiedote 20. syyskuuta 2002


Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa käsiteltiin perjantaina 20. syyskuuta Suomen osallistumisen laajentamista YK-operaatioon Etiopian ja Eritrean rajalla sekä suomalaisten rauhanturvajoukkojen toimintaa Nato-johtoisissa rauhanturvaoperaatiossa Kosovossa ja Bosnia-Hertsegovinassa.

YK:n UNMEE-operaatio (United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea) on toiminut maiden raja-alueella vuodesta 2000. Operaation tehtävänä on valvoa tulitauon pitävyyttä ja osapuolten kesken solmittujen erilaisten turvallisuussitoumusten toimeenpanoa. Operaatio avustaa myös miinanraivauksessa ja koordinoi YK:n ja muiden alueella toimivien yhteisöjen humanitaarista- ja ihmisoikeustyötä.

Suomi aikoo ilmoittaa YK:lle valmiudestaan lähettää UNMEE-operaatioon esikuntakomppania vuoden määräajaksi kesäkuun 2003 alusta lukien operaatiossa nyt palvelevien 9 upseerin lisäksi. Komppanian vahvuudeksi on määritelty noin 180.

Suomi KFOR-prikaatin johtoon

Nato suunnittelee KFORin (Kosovo Force) operaatiorakenteen uudelleenjärjestämistä siten, että vahvuuksia voidaan asteittain supistaa ja komentorakenteita yhdistää. Suomen pataljoona KFORissa toimii nykyisin Ison-Britannian johtaman prikaatin osana. Suomi ottaa tämän monikansallisen prikaatin johtovastuun Isolta-Britannialta 1. toukokuuta 2003 kuuden kuukauden ajaksi. Johtovaltiona Suomi asettaa prikaatin komentajan.

Suomen SFOR-osasto kotiutetaan Bosnia-Hertsegovinasta

Osana Balkanin rauhanturvaamisoperaatioiden operaatiorakenteiden yhtenäistämistä myös Bosnia-Hertsegovinassa toimiva SFOR (Stabilisation Force) supistuu. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 1996 lähtien. Suomen siviili- ja sotilasyhteistyöstä vastaava CIMIC-osasto on toimeenpannut vähemmistöjen paluumuuttoon liittyviä projekteja Suomen kehitysyhteistyövaroin sekä vastaavia EU-projekteja unionin rahoittamana.

Daytonin rauhansopimuksen toimeenpano on edennyt tyydyttävällä tavalla. Sen tyyppiset tehtävät, joita Suomen CIMIC-osasto toteuttaa, siirtyvät jatkossa ensisijaisesti paikallisten siviiliviranomaisten, muiden toimeenpanevien elinten ja kansalaisjärjestöjen hoidettavaksi. Osasto kotiutetaan tästä syystä asteittain elokuun loppuun 2003 mennessä, jolloin Suomen osallistuminen SFORiin päättyy.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Anu Laamanen, UM, puh. (09) 1605 5357, yksikön päällikkö Helena Partanen, PLM, puh. (09) 1608 8154
















kriisinhallinta