Suomen suurlähettiläs

Suomen suurlähettiläs, tohtori Nina Nordström

OTT Nina Nordström aloitti Suomen Israelin-suurlähettiläänä 1. päivä syyskuuta 2023. Hän on työskennellyt diplomaattina vuodesta 1999. Nordström on toiminut aiemmin suurlähettiläänä ja pysyvänä edustajana Suomen pysyvässä edustustossa Euroopan neuvostossa Strasbourgissa välillä 7/2019 – 8/2023. Ennen sitä hän toimi ulkoministeriön ihmisoikeuspoliittisen yksikön päällikkönä Helsingissä yli viiden vuoden ajan.

Kuva: Juhana Tuunanen

Suurlähettiläs Nordström on työskennellyt myös Suomen pysyvässä edustustossa YK:ssa New Yorkissa, jossa hän veti kehitys- ja ihmisoikeussektoria, sekä suurlähetystöissä Tallinnassa, Tukholmassa ja Bukarestissa. Hän on työskennellyt myös ulkoministeriön aseriisunnan ja asevalvonnan yksikössä.

Aiemmin Nordström on johtanut UNICEFin johtokunnan sihteeristöä järjestön päämajassa New Yorkissa. Strasbourgissa Nordström johti puhetta mm. Euroopan neuvoston ministerikomitean keskeisessä ihmisoikeuksien raportööriryhmässä. Hän toimi myös Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja torjuntaa koskevan Istanbulin yleissopimuksen sopimusosapuolten komitean puheenjohtajana sekä myös sääntömääräisen komitean puheenjohtajana GRECOssa, joka on Euroopan neuvoston tärkein korruption vastainen elin. 

Suurlähettiläs Nordström on suorittanut kansainvälisen politiikan ja oikeustieteen korkeammat korkeakoulututkinnot Åbo Akademissa ja London School of Economics –yliopistossa sekä oikeustieteiden tohtorin tutkinnon (LL.D) kansainvälisestä oikeudesta Firenzen European University Institutessa.

Äidinkielenään Nordström puhuu ruotsia ja toisena kotikielenään suomea. Niiden lisäksi hän puhuu sujuvasti englantia ja hänen muu kielitaitonsa kattaa saksan, ranskan, viron ja italian. Vapaa-aikanaan Nordström rentoutuu luonnossa, hoitaa perinnerakennuksia vanhalla maatilalla Suomen maaseudulla ja inspiroituu keskusteluista uusien ihmisten kanssa.