De nordiska bankgiroavgifterna skall behandlas av samarbetsministrarna


De höga och varierande avgifterna för bankgiroförsändelser inom Norden bekymrar samarbetsminister Jan-Erik Enestam. Enestam har beslutat att ta upp frågan med de övriga nordiska samarbetsministrarna i början av februari.

"För den enskilde medborgaren är det bekymmersamt, att överföringen av pengar mellan de nordiska länderna skall vara så här dyrt. Det försvårar livet för dem, som på grund av sitt arbete eller sina studier eller av annan orsak vistas i ett annat nordiskt land. Då vår målsättning är att förstärka den nordiska inre marknaden och den fria rörligheten, står detta i konflikt med våra strävanden", säger minister Enestam.

I Norden överför åtminstone 200 000 personer varje månad sin lön eller pension till ett annat nordiskt land. Enligt en utredning som nyligen gjordes av Föreningarna Nordens förbund var de finländska, norska och svenska bankernas bankgiroavgifter betydligt högre än de danska och isländska bankernas. Bankerna i Finland tog i december mellan 42 och 170 mark i avgift för att överföra 100 mk. Mellan Helsingfors och Åland var kostnaden 20 mark.

"Jag tänker ta upp de inomnordiska bankgiroavgifterna med mina nordiska kolleger vid vårt nästa samarbetsministermöte. Saken lämnas inte att bero", försäkrar minister Enestam. Han tillfogar, att den till sin natur är sådan att den också kommer upp på de nordiska finansministrarnas och konsumentministrarnas dagsordning.

Samarbetsministrarna möts i Bryssel den 5 februari, då de samtidigt håller ett möte med de nordiska ländernas EU-ambassadörer. Bankgirofrågan kommer att diskuteras senare i februari också av de nordiska ämbetsmannakommittéerna för ekonomi- och finanspolitik samt för konsumentfrågor.


Tilläggsupplysningar: Karl Johan Krokfors, tel. 1341 5557











Ahvenanmaa
Islanti
Norja
Ruotsi
Suomi
Tanska
pohjoismainen yhteistyö