Arbetsprogrammet, utvidgningen, Afghanistan och polisoperationen i Bosnien uppe i EU-Rådet för allmänna ärenden

Det första rådet för allmänna ärenden under det spanska EU-ordförandeskapet hålls den 28 januari I Bryssel och på dagordningen diskuteras det arbetsprogram som ordföranden och kommissionen utarbetat. Under Spaniens ordförandeskap kommer Finland att poängtera bl.a utnyttjandet euro som praktisk valuta, förberedelserna för Europeiska rådet I Barcelona och i detta sammanhang den i Lissabon antagna strategin för att öka Europas konkurrenskraft, kampen mot terrorismen, utvidgningsförhandlingarna samt ökandet av livsmedelssäkerheten och placeringen av Europas livsmedelsbyrå I Helsingfors.

Den mest centrala målsättningen i arbetsprogrammet är för utvidgningsförhandlingarnas del att följa den sk. vägkartan, så man kan hålla tidtabellen och inom 2002 slutföra förhandlingarna med de ansökarländer som är redo att bli medlemmar. Man måste avancera snabbt i förberedelserna av gemensamma ståndpunkter i synnerhet inom region- och strukturpolitiken, jordbruket samt budgeten och finansieringen. Vid sidan av utvidgningsförhandlingarna följer man med hur ansökarländerna utvecklar sina administrativa färdigheter och uppfyller sina förpliktelser.

Rådet för allmänna ärenden granskar situationen I Afghanistan och särskilt resultaten från biståndskonferensen i Tokyo 21-22.1. EU är enligt de bidragslöften som gavs i Tokyo en av de största finansiärerna av återuppbyggnadsprogrammen i Afghanistan. Gemenskapen och medlemsländerna lovade tillsammans för detta år ge ca 550 miljoner euro, vilket är en märkbart stor del av de 1,8 miljarder dollar som reserverats för det första året. Med budgetreserveringar lovade man i EU-inläggen att fortsättning skall följa på en betydande nivå även under flera kommande år. Finlands bistånd för återuppbyggnadsarbetet och den ständigt nödvändiga humanitära hjälpen i Afghanistan är ca 10 miljoner euro i år. Man har för avsikt att fortsätta med ett lika stort bistånd under de nästa två, tre åren. Finland poängterar särskilt behovet av att förbättra kvinnornas ställning och röja minor.

Beträfande Västra Balkan tar man upp uppbyggandet och förstärkandet av polisväsendet i Bosnien-Herzegovina. FN avslutar sin polisoperation (IPTF) i slutet av år 2002, men det krävs ytterligare arbete för att utveckla en kompetent och fungerande lokal polisstyrka i landet. EU överväger huruvida man skall överta ansvaret för en fortsatt operation. Det skulle då gälla EUs första egentliga krishanteringsoperation. Man har för avsikt att fatta beslutet i rådet för allmänna ärenden i februari.

Dessutom behandlar rådet bl.a den svåra politiska situationen i Zimbabwe. Ministrarna skall diskutera EUs verksamhetsstrategi. Målsättningen är att påverka så att det kommande presidentvalet kunde hållas som ett fritt och riktigt val. Till detta arbete hör bl.a internationell valobservation. Zimbabwes regering har dock härvid vidtagit vissa inskränkingar. Även läget I Mellan-Östern samt förhållandet mellan Indien och Pakistan tas upp I rådet. Dessutom skall man evaluera de politiska prioriteterna inom preventiv konfliktbekämpning i början av det nya ordförandeskapet. Målsättningen är att man mera systematiskt skall göra den preventiva bekämpningen av våldspräglade konflikter en del av EUs hela verksamhet, såsom man kom överens på Europeiska Rådets möte i Göteborg. Rådet för allmänna ärenden skall också göra sin årliga bedömning av de gemensamma strategier som EU uppgjort med tanke på Ryssland, Ukraina och Medelhavsområdet. Strategierna är uppgjorda för fyra år i gången. Det blir aktuellt att förnya Rysslandsstrategin i slutet av år 2002.

Ytterligare information: ambassadrådet Anne Huhtamäki, enheten för allmänna EU-ärenden och -koordinering, utrikesministeriet tel. 1341 6097.









Finlands mål under Spaniens EU-ordförandeskap(Linkki toiselle web-sivustolle.)

EU