Intermezzon mellan Israel och Hizbollah har ökat och försvårat kommunikationerna i Libanon

15.7. kl. 16.00

Läget i Libanon är kritiskt. Trafikförbindelserna till landet har avskurits. Människor uppmanas att undvika resa till Libanon och dem som befinner sig i Libanon uppmanas att följa med läget och undvika att onödigt röra på sig. Enligt färskaste uppgifter är även landsvägen från Beirut till Tripolis avstängd. Finländare bör stana där de är, om de inte känner till alternativa rutter till gränsstationerna.

På EUnivån följer man med läget kontinuerligt och i samarbete planeras fartygsförbindelser från Libanon till Cypern i början av nästa vecka. Finländare i Beirut som är intresserade av denna förbindelse uppmanas vara i kontakt med utrikessekreterare Anssi Kullberg, tel. +963 94 262 776. Tysklands ambassad i Beirut har tagit sig an att koordinera och informera om möjliga vägförbindelser och -transporter ut ur Libanon.

FN:s säkerhetsråd behandlade det spända läget mellan Libanon och Israel vid en öppen session den 14.7.06 och stödde generalsekreterare Kofi Annan i hans beslut skicka en utredningsgrupp på hög nivå till området.

Förfrågningar och meddelanden om finländare i Libanon kan sändas till utrikesministeriet: [email protected].

Resemeddelande om Libanon(Linkki toiselle web-sivustolle.)