Utrikesminister Tuomioja bekymrad över situationen i Gaza

Utrikesminister Tuomioja träffade Israels utrikesminister och vice premiärminister Tzipi Livni i Helsingfors den 4 juli. Ministrarna diskuterade framför allt EU:s roll i lösningen av situationen i Mellanöstern och den senaste tidens oroligheter i området. Vid presskonferensen försäkrade Israels utrikesminister Tzipi Livni besökte Finland  Tuomioja att EU kräver att den kidnappade israeliska soldaten Gilad Shalit friges och att Kassam-raketattackerna mot Israel upphör

Utrikesminister Tuomioja uttryckte sin oro framför allt över civilbefolkningens lidande i Gazaområdet. Livni, som kom på snabbesök till Finland från Moskva, sade sig förstå omvärldens oro: "Israel strävar efter att vidta åtgärder utan att skada civila palestinier. Det är svårt eftersom terrorister utnyttjar civila genom att gömma sig bland dem". Livni försäkrade att tröskeln för bruk av våld är hög för Israel och påpekade att Israel drabbats av Kassam-raketattacker titt som tätt, men att det var de senaste veckornas kidnappningar som slutligen tvingade Israel att reagera.

Förstörelsen av broar och annan infrastruktur har väckt ogillande, men Livni säger att detta är ett sätt att utöva påtryckning på Hamas och försvåra kidnapparnas arbete. Hon förnekade dock att det skulle vara fråga om en kollektiv bestraffning av palestinierna.

Påtryckning på Hamas

Livni uppmanade det internationella samfundet och Europeiska unionen att utöva påtryckning på Hamas och dess medlemmar i Syrien. Livni avfärdade eventuella förhandlingar om fångutbyte: "Soldaten skall friges utan villkor. Vi kan inte förhandla om saken eftersom det skulle ge terroristerna fel signal".

Enligt den israeliska linjen syftar dess operation i Gaza endast till att frita den kidnappade Gilad Shalit och få slut på raketattackerna. Utrikesminister Livni antar att Hamasledningen med högkvarter i Damaskus kunde frige den kidnappade soldaten om den så ville. "Det handlar om en organisation, och den är ansvarig för kidnappningen av Shalit", sade hon.

Livni förnekade att det skulle finnas ett samband mellan arresteringen av 64 Hamasmedlemmar och en frigivning av Gilad Shalit. Enligt henne är det fråga om misstänkta terrorister som har en rättegång att vänta i Israel. Utrikesminister Tuomioja var dock av annan åsikt i fråga om arresteringen av den palestinska myndighetens ministrar. "Även om vi inte erkänner Hamasregeringen godtar vi inte arresteringar av politiker", sade han.

Tuomioja konstaterade att den israeliska soldaten måste friges utan villkor, och att israeliska militära operationer mot civila mål inte enligt honom löser säkerhetsproblemet i de palestinska områdena, utan tvärtom. "Vi är bekymrade över de långsiktiga följderna av Israels handlingar", sade Tuomioja. Tuomioja gav även Egypten beröm för att landet försökt fungera som medlare mellan parterna i krisen.

Svår lösning på krisen

Den växande våldsspiralen i Mellanöstern är en utmaning för Finlands färska EU-ordförandeskap. Innan Tuomioja träffade Livni hade han kontakt med EU:s höge representant för utrikespolitiken Javier Solana, Egyptens utrikesminister Ahmed Aboul Gheit, som fungerar som medlare, och den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Europeiska unionen måste hitta en lämplig roll i lösningen av krisen.

"Den aktuella krisen - och hela konflikten i Mellanöstern - kan endast lösas genom förhandlingar. EU stöder en lösning på krisen", sade Tuomioja. Utgångspunkten skall vara ett ömsesidigt förtroende och goda relationer. EU strävar enligt Tuomioja efter att uppnå en hållbar fred i Mellanöstern i framtiden.

Webbutsändning(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)