Tuomioja i Europaparlamentet: EU varnar Iran

Pressmeddelande 235/2006
12.7.2006

Utrikesminister Erkki Tuomioja presenterade de huvudsakliga målsättningarna gällande yttre förbindelser under Finlands EU-ordförandeskapsperiod för Europaparlamentets utrikesutskott i Bryssel den 12 juli. Tuomioja tog i sitt anförande fram så väl aktuella världspolitiska situationer som kräver uppmärksamhet, som tematiska helheter med anknytning till EU:s yttre förbindelser.

Bland de aktuella situationerna koncentrerade sig Tuomioja mest på Iran och Mellanöstern. ”Den tillspetsade situationen i Mellanöstern har dominerat de första veckorna av Finlands ordförandeskap” berättade Tuomioja. ”EU:s åsikt är klar och tydlig: den kidnappade israeliska soldaten måste friges utan villkor, palestinierna måste upphöra med sina attacker mot Israel och Israel måste avhålla sig från maktutövning som skadar hela Gazaområdet. Israel måste dessutom säkerställa att humanitärt bistånd når fram till Gazaremsan. Jag understryker också vikten av att de arresterade palestinska lagstiftarna och ministrarna ska friges snarast” linjerade Tuomioja.

EU instämmer i USA:s varning till Iran som går ut på att Iran blir föremål för åtgärder från FN:s säkerhetsråd om landet inte upphör med att utveckla sitt kärnprogram. ”Om Iran inte är villigt att samarbeta övergår ärendet till säkerhetsrådets behandling”, bekräftade Tuomioja på onsdagen. Förhandlingarna mellan EU och Iran avslutades dagen innan utan att några resultat uppnåddes.

Minister Tuomioja räknade upp andra centrala frågor med anknytning till yttre förbindelser och nämnde bland andra effektiveringen av unionens yttre verksamhet, Ryssland och den Nordliga dimensionen, Västbalkan, Afrika, de transatlantiska relationerna och utvecklingen av Europas säkerhets- och försvarspolitik. Utvidgningen är också ett synligt tema under Finlands ordförandeskapsperiod.

Mera information: Pressattaché Susanna Parkkonen, tel. 09 1605 5012

Minister Tuomiojas tal i Europaparlamentetes utrikesutskott(Linkki toiselle web-sivustolle.)