Fartyget Estelle: utrikesministeriets insatser

Pressmeddelande 243/2012
24.10.2012

Utrikesministeriet och Finlands ambassad i Tel Aviv har under de senaste dagarna arbetat för att garantera de konsulära rättigheterna för de finländare som var ombord på fartyget Estelle. Ambassadens representant träffade de finländska medborgarna flera gånger sedan de berövats sin frihet, var i kontakt med deras närmaste anhöriga, bistod med resedokument och följde upp hur de behandlades av de israeliska myndigheterna under frihetsberövandet. Finland har i kommunikationen med Israel bland annat understrukit de frihetsberövades rätt till korrekt behandling och till rättsbiträde.

Finland och Sverige var i går i kontakt med de israeliska myndigheterna och betonade behovet av att obehindrat kunna tillhandahålla konsulära tjänster. Man upprepade också den gemensamma synen på Gazablockadens negativa konsekvenser.

I egenskap av Estelles flaggstat följde Finland noggrant fartygets färd och var i kontakt med besättningen under färden. Utrikesministeriet och trafiksäkerhetsverket Trafi informerade bland annat personerna ombord om riskerna med att ta sig till Gaza och om de avsikter som Israel förmedlat åt Finland, för att försäkra sig om att alla ombord på fartyget var medvetna om vilka risker resan innebar. Flera länder har i liknande situationer varnat sina medborgare eller fartyg som seglar under landets flagg om vilka risker det innebär att bryta blockaden. I kontakten med de israeliska myndigheterna betonade Finland att det var frågan om ett civilt fartyg som transporterade humanitära förnödenheter och uppmanade Israel att avhålla sig från våld och att agera måttfullt.

Finland är Estelles flaggstat, men fartyget används av en svensk förening.





Finland godkänner inte blockaden av Gaza och anser att den borde upphävas omgående. Det är också EU:s gemensamma och ofta upprepade ståndpunkt. Blockaden har negativa konsekvenser för den politiska situationen i Mellanöstern och orsakar civilbefolkningen i Gaza obefogat lidande