FN:s minoritetsarbetsgrupp besöker Finland


Pressmeddelande 12/2004
16.1.2004


FN:s minoritetsarbetsgrupp besöker Finland den 17-20 januari. Under sitt besök bekantar sig arbetsgruppen med Ålands självstyre i Mariehamn den 17-18 januari samt träffar företrädare för Finlands minoritetsgrupper i Helsingfors den 19-20 januari.

Minoritetsarbetsgruppen inrättades 1995 och är FN:s enda officiella forum för minoritetsfrågor. Arbetsgruppen består av experter som representerar fem olika geografiska områden. FN:s medlemsstater och representanter för olika minoriteter har rätt att delta i arbetsgruppen. Under Finlandsbesöket representeras gruppen av gruppens ordförande Asbjørn Eide (Norge) samt expertmedlemmarna José Bengoa (Chile), Vladimir Kartasjkin (Ryssland) och Leïla Zerrougui (Algeriet).

Arbetsgruppen har i uppgift att granska främjandet och genomförandet av FN:s deklaration om nationella eller etniska, religiösa och språkliga minoriteter från 1992. Arbetsgruppen försöker finna lösningar på problem som berör minoriteter, bland annat genom att främja den ömsesidiga förståelsen mellan minoriteter och regeringar, och rekommenderar lämpliga åtgärder för att främja och trygga rättigheterna för personer som tillhör nämnda minoriteter. I praktiken har arbetsgruppen visat sig vara ett aktivt diskussionsforum för minoritetsfrågor.

Minoritetsarbetsgruppens besök sker på inbjudan från Finland. Landsbesök ingår inte i arbetsgruppens egentliga mandat, men arbetsgruppen har framfört önskemål om att få göra dylika besök för att närmare studera minoritetssituationen i olika länder.

Minoritetsarbetsgruppen utarbetar en rapport om sitt Finlandsbesök. Denna kommer att läggas fram vid arbetsgruppens sammanträde under våren 2004.

Kontoret för FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter har en webbsida(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) där det finns närmare uppgifter om minoritetsarbetsgruppen.

Närmare upplysningar: lagstiftningssekreterare Krista Oinonen, utrikesministeriets rättsavdelning, enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden, tfn 09 1605 5731, fax 09 1605 5951 och e-post: [email protected].














FN