Försvars- och utvecklingsbiståndsministrarna deltar i rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser

EUs råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel den 19 och 20 maj. Från Finland deltar i mötet utrikesminister Erkki Tuomioja och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki. Försvarsminister Matti Vanhanen deltar på eftermiddagen den 19 maj i utrikes- och försvarsministrarnas gemensamma möte samt i EUs resurskonferens. Finland kommer vid konferensen att komma med ett extra anbud till målsättningen för EUs gemensamma militära krishanterings.

Rådet diskuterar bl.a situationen i Mellanöstern och Irak. Europeiska unionen, Förenta staterna, Ryssland oh FN har tillsammans uppgjort en vägkarta för Mellanöstern, som efter att ha blivit publicerat väckt nytt hopp om en mera fredlig utveckling. EU stöder denna plan som borde verkställas utan dröjsmål. För Iraks del har EU poängterat att FN borde ha en central roll i situationen efter konflikten. Flera EU-länder har redan öppnat eller planerat att ånyo öppna sina beskickningar i Bagdad.

I rådet behandlas även säkerhets- och försvarspolitiken i Europa, och därvid har man under våren uppnått två centrala konkreta målsättningar. De permanenta samarbetsarrangemangen mellan EU och Nato har finslipats, och den första EU-ledda militära krishanteringsoperation (Concordia) har med framgång kört igång i Forna Jugoslaviska Republiken Makedonien. Rådet fortsätter även förberedelserna för toppmötet mellan EU och Ryssland den 31 maj i S:t Petersburg samt diskuterar situationen i Västbalkan.

På utvecklingsbiståndsministrarnas möte behandlas en lägesöversikt hur de vid EUs konferens i Monterrey antagna förpliktelserna har verkställts. I en analys av kommissionen konstateras att det skett en positiv utveckling i frågan. Medlemsstaterna förefaller vara redo att effektivera koordineringen av verkställandet under år 2004. Ministrarna diskuterar även kommissionens verksamhetsplan för år 2003 samt reformen av administrationen av gemenskapens utvecklingssamarbete. Reformen har framskridit på ett betydande sätt. Dröjsmål med betalningarna är fortfarande dock ett problem. På mötet behandlas dessutom ett förlag att grunda EUs vattenfond för länderna i Afrika, Karibien och Stilla havet.

Allmänna ärenden som kommer upp är bl.a dagordningen för Europeiska rådet i Thessaloniki och personalstadgarna för EU-tjänstemän. Thessaloniki-dagordningen upptar framtidskonventet, invandrings- och asylärenden, utvidgningen, Västbalkan , initiativet nya grannar, Lissabon-strategin och de yttre förbindelserna. De egentliga förberedelserna för Europeiska rådet sker i rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser i juni. Rådet strävar också till att nå politisk överenskommelse om förnyande av personalstadgarna för EU-tjänstemän. Dessa hur inte ändrats på något betydande sätt sedan de infördes år 1968.

Ytterligare information: specialsakkunnige Timo Ranta, statsrådets EU-sekretariat, t. (09) 1602 2191, tf. attachen Marja Mäki-Leppilampi, utrikesministeriet, t. (09) 1605 6145 och överstelöjtnant Jukka Sonninen, huvudstaben, t. (09)-1812 2552 (resurskonferensen).









EU
FN
NATO