Minister Paula Lehtomäki träffade USA:s WTO-chefsförhandlare Robert Zoellick


Pressmeddelande 7/2004
13.1.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki har i natt finsk tid träffat USA:s WTO-chefsförhandlare Robert Zoellick i Washington. Mötet ingick i programmet för minister Lehtomäkis Nordamerikaresa. Vid mötet behandlades situationen vad gäller WTO-förhandlingarna samt EU:s och USA:s handelsförbindelser.

Chefsförhandlare Zoellick sände på måndagen ett brev till WTO:s medlemsstater, där dessa uppmanas att fortsätta de förhandlingar som avbröts i september i fjol. I Zoellicks brev uppräknas de centrala ärendena för de fortsatta förhandlingarna.

Minister Lehtomäki anser det vara mycket välkommet att Förenta staterna nu tydligt visar att man engagerat sig för ett multilateralt handelssystem. ”Jag är mycket nöjd över att Zoellick föreslår att WTO-förhandlingarna skall fortsättas redan i år. Det har funnits en oro för att valåret i USA skulle innebära att detta blir ett mellanår vad WTO beträffar”, konstaterar Lehtomäki. Minister Lehtomäki anser även att det är positivt att Förenta staternas allt större beaktande av utvecklingsländernas särskilda förmåner framgår ur Zoellicks förslag.

Jordbruket och tillträdet till marknaden är avgörande frågor för WTO-förhandlingarna. I Zoellicks brev till handelsministrarna tas alla viktiga beståndsdelar för jordbruksfrågan upp: exportstöden, det inhemska stödet och marknadstillträdet.

Det viktigaste enskilda förslaget i Zoellicks brev är datum för slopandet av exportstödet och detta togs även upp vid mötet med minister Lehtomäki. Lehtomäki anser efter mötet att det är troligt att unionen blir tvungen att söka större flexibilitet vad gäller nedskärningar i exportstöden på jordbruksområdet.

Det knappt två timmar långa mötet mellan Lehtomäki och Zoellick förlöpte utomordentligt väl. Man diskuterade även Rysslands förhandlingar om WTO-medlemskap samt EU:s och Förenta staternas handelsrelationer och existerande och eventuella uppkommande handelstvister.

Närmare upplysningar: pressattaché Anna Tonttila, tfn 09 160 55 356, 040 5131 669.














WTO
lantbruk