Utrikesminister Tuomioja träffade president Mubarak i Egypten

Pressmeddelande 110/2005
3.4.2005


Utrikesminister Erkki Tuomioja, som är på besök i Egypten, träffade Egyptens president Hosni Mubarak söndagen den 3 april i Sharm el-Sheikh. Under de diskussioner som fördes behandlades den aktuella situationen i Mellanöstern, frågor med anknytning till globaliseringen samt situationen i Darfur.

Senare på söndagen höll Tuomioja ett tal om partnerskapet mellan Europa och Mellanöstern vid Egyptens utrikespolitiska samfund.

Tuomioja betonade Barcelonaprocessens betydelse för relationerna mellan Europa och partnerländerna i Medelhavsområdet. Processen inleddes för tio år sedan av EU. Främjandet av fred och stabilitet bör även i fortsättningen vara processens viktigaste uppgift, betonade Tuomioja, men allt större uppmärksamhet bör även fästas vid frågor som direkt berör de vanliga medborgarna, såsom utbildning, sysselsättning och invandringsfrågor.

Tuomioja konstaterade att EU fortsättningsvis är redo att stöda arabländerna i deras politiska, ekonomiska och sociala reformer. Goda förutsättningar för detta erbjuder den strategi för partnerskap för Mellanöstern och Medelhavsområdet som EU godkände senaste sommar. Verksamheten bör emellertid basera sig på frivilligt partnerskap. Tuomioja fäste särskild uppmärksamhet vid en förbättring av kvinnans ställning.

I sitt tal tog Tuomioja även ställning till aktuella frågor i Mellanöstern, såsom fredsprocessen mellan Israel och palestinierna, situationen i Libanon samt Irak och Iran.

Som avslutning på Egyptenbesöket träffar Tuomioja ännu utrikesminister Ahmed Abul Gheit. Från Egypten fortsätter Tuomioja till Israel, de palestinska områdena och Jordanien.

Utrikesministerns tal på engelska

Närmare upplysningar: ambassadrådet Jarno Syrjälä, enheten för Mellanöstern och Nordafrika, tfn 040 836 0594