Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki undertecknade avtal om skydd av investeringar mellan Finland och Nigeria

Pressmeddelande 200/2005
22.6.2005


Industriminister Mohammed och utrikeshandelsminister Lehtomäki undertecknar avtalet. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki undertecknade ett avtal om främjande och skydd av investeringar mellan Finland och Nigeria idag i Helsingfors. För Nigerias del undertecknades avtalet av landets industriminister Alhaji Magaji Mohammed.

Genom avtalet försöker Finland trygga det finska näringslivets möjligheter att utnyttja Nigerias växande marknad och säkerställa investeringarnas verksamhetsförutsättningar i landet. Avtalet garanterar att finländska investeringar inte diskrimineras jämfört med landets egna och tredje länders investeringar och ökar investeringsmiljöns stabilitet och förutsägbarhet. Utöver att skydda finländska investeringar vill man med avtalet även bidra till den ekonomiska utvecklingen och korruptionsbekämpningen i landet. Genom avtalet vill man även främja respekten för internationella normer för arbetslivet samt främja de sociala förhållandena och miljöskyddet i Nigeria.

Lehtomäki betonade vikten av utländska investeringar för utvecklingsländernas ekonomiska och samhälleliga utveckling. Ur finländsk synvinkel fungerar Nigeria även som en port till marknaderna inom Västafrikanska ekonomiska gemenskapen (ECOWAS), vilkas betydelse kommer att öka i takt med att samarbetet i regionen fördjupas och den inre handeln avregleras. Enligt Lehtomäki erbjuder Nigeria en betydande marknadspotential inom de sektorer där Finland besitter specialkunskaper, såsom telekommunikation, energisektorn och pappers- och miljöteknologi.

Finland har gällande avtal om främjande och skydd av investeringar med 51 länder. Av de afrikanska länderna har man ingått eller förhandlat fram ett avtal med Algeriet, Egypten, Etiopien, Marocko, Moçambique, Namibia, Sydafrika, Tanzania, Tunisien och Zambia.

Närmare upplysningar: handelsrådet Kimmo Sinivuori, tfn 09 1605 6167, och tjänstemannasekreterare Okko-Pekka Salmimies, tfn 040 735 6545.