Utrikesministeriets budgetförslag för 2006

Pressmeddelande 236/2005
3.8.2005


Utrikesministeriet framförde i sitt budgetförslag till finansministeriet att utrikesministeriets förvaltningsområde för 2006 skulle beviljas sammanlagt 890,3 miljoner euro. Förslaget överskred statsrådets ramar för förvaltningsområdet med 7,1 miljoner euro. Överskridningen föranleds av att Finlands betalningsandelar till FN ökat.

De viktigaste samhälleliga effektivitetsmålen för utrikesministeriets förvaltningsområde år 2006 är:

– Att förstärka Finlands internationella ställning och förbättra de internationella verksamhetsförutsättningarna för finländsk ekonomi,
– Att främja finländarnas intressen och det finländska i världen.
– Att öka stabiliteten, säkerheten och samarbetet i närområdena.
– Att utvidga och utveckla Europeiska unionen.
– Att främja internationell stabilitet, säkerhet och välfärd samt utveckla kontrollen över globaliseringen.

Vid all verksamhet inom ministeriet strävar man efter att uppnå dessa mål och resurserna fördelas i enlighet med dem.

För utrikesministeriets omkostnader föreslogs 178,8 miljoner euro. 2006 års huvudmål är ett framgångsrikt genomförande av Finlands EU-ordförandeskap. En framgångsrik ordförandeskapsperiod inverkar även på Finlands tyngdvikt inom unionen. År 2006 inriktas utrikesministeriets resurser i första hand på att sköta EU-ordförandeskapsperioden. Utvecklingen av ministeriets verksamhetsmetoder fortsätter i enlighet med de strategiska kärnområdena.

Statsrådets utvecklingspolitiska program är utgångspunkten för den fördelning av biståndsanslagen som föreslås i budgetförslaget. Det viktigaste målet för Finlands utvecklingspolitik är att bidra till att avskaffa den extrema fattigdomen i världen. Genomförandet av utvecklingspolitiken grundar sig på en rättsbaserad infallsvinkel och principerna för en hållbar utveckling. För statens biståndsutgifter föreslås i budgetförslaget sammanlagt 665,7 miljoner euro, vilket motsvarar ungefär 0,41 procent av bruttonationalinkomsten. Till kapitel 30 i utrikesministeriets huvudtitel, Internationellt bistånd, föreslås sammanlagt 513,6 miljoner euro. Av biståndsanslagen har man till följd av de ökade operativa anslagen överfört 2,8 miljoner euro till omkostnaderna för att förstärka utvecklingssamarbetets förvaltning.

Till närområdessamarbetet föreslås i enlighet med budgetramen 23,0 miljoner euro. Den strategi för närområdena som statsrådet har fastställt har som målsättning att främja regional stabilitet och stöda en balanserad ekonomisk och samhällelig utveckling i närområdena. Närområdessamarbetet syftar bland annat till att främja miljöskydd och kärnsäkerhet, bekämpa organiserad brottslighet och förhindra spridning av narkotika och smittsamma sjukdomar. Närområdessamarbetets primära målområden är nordvästra Rysslands federationskrets, i synnerhet Karelska republiken, Leningradregionen, Murmanskregionen och S:t Petersburg. Närområdessamarbete bedrivs framför allt inom följande områden: miljö, energi, kärnsäkerhet, social- och hälsovård, jord- och skogsbruk, rättsväsen, trafik och datakommunikationer samt utbildning och medborgarsamhället.

Finlands utrikes- och säkerhetspolitik utvecklas i enlighet med statsrådets säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse. Även krishanteringen är en del av utrikes- och säkerhetspolitiken. Redogörelsens linjedragningar har beaktats i anslagen för fredsbevarande verksamhet och civil krishantering. Under dessa moment finns ofördelade anslag på sammanlagt 8,3 miljoner euro för eventuella nya projekt eller för ytterligare utgifter för nuvarande projekt eller för en fortsättning av dem. Anslagen för fredsbevarande verksamhet har dimensionerats i enlighet med de fredsbevarande truppernas omfång och uppgifternas kravnivå. I anslagen för civil krishantering har man beaktat de projekt som Finland sannolikt kommer att delta i, bland annat då Europeiska unionens uppgifter utvidgas. År 2006 uppskattas ca 1 100 personer verka i fredsbevarande uppdrag och civila krishanteringsuppdrag.

Till moment 24.99.66 – Vissa medlemsavgifter och finansieringsandelar – föreslås 84,9 miljoner euro, vilket överskrider ramen med 7,1 miljoner euro. Överskridningen föranleds av en ökning av Finlands betalningsandel för FN:s budget, de fredsbevarande styrkorna och krigsförbrytartribunalen.

Närmare upplysningar: budgetplaneringschef Mikko Patosuo, tfn 09 160 55870, för utvecklingssamarbetets del chefen för enheten för allmän utvecklingspolitik och planering Sinikka Antila, tfn 09 160 56283, för närområdessamarbetets del överinspektör Minni Hyrkkänen, tfn 09 160 55610.























Utrikesministeriets budgetförslag för 2006 på finska (html)

Utrikesministeriets budgetförslag för 2006 på finska (pdf, 104 kb)