En arbetsgrupp utreder användningen av Internet i krissituationer

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 217/2005
1.7.2005




Tisdagen den 15 mars tillsatte statsrådets kansli en arbetsgrupp med uppgift att utreda på vilket sätt Internet kan utnyttjas i spridandet av krisinformation. Arbetsgruppen tillsattes för att man i samband med hanteringen av Asienkatastrofen insåg att det finns behov av att utveckla användningen av Internet och andra nya medier. Arbetsgruppens verksamhetsperiod sträcker sig fram till den 30 juni 2005.

Arbetsgruppen har till uppgift att bereda ett förslag till hur webben kan utnyttjas i krissituationer och lägga fram förslaget inför beredskapschefsgruppen. I förslaget bör det exempelvis tas ställning till huruvida en gemensam webbplats eller andra centraliserade kriskommunikationstjänster kunde effektivisera kriskommunikationen inom statsförvaltningen. Arbetsgruppen har också till uppgift att utreda på vilket sätt den information som förmedlas av medborgare, samfund och medier bättre kunde utnyttjas för att det skall uppstå en helhetsbild av situationen.

Ordförande för arbetsgruppen är Matti Saarelainen, specialsakkunnig vid statsrådets kansli. Övriga medlemmar i arbetsgruppen är specialmedarbetare Timo Laaninen från statsrådets kansli, informationsteknologidirektör Kari Kekki från finansministeriet, programdirektören för informationssamhällsprogrammet Katrina Harjuhahto-Madetoja från statsrådets kansli, överstelöjtnant Pertti Hyvärinen från säkerhets- och försvarskommittén (försvarsministeriet), informatören Päivi Paasikoski från statsrådets kansli, avdelningschefen Yrjö Länsipuro från utrikesministeriet samt informationsdirektör Kaija Uusisilta från inrikesministeriet.

Ytterligare information: specialsakkunnig Matti Saarelainen, statsrådets kansli, tfn (09) 1602 3501