Alpo Rusi ordförande i framtidsarbetsgruppen för stabilitetspakten för sydöstra Europa

Pressmeddelande 235/2005
2.8.2005


Utrikesministeriet har den 2 augusti 2005 tillsatt ambassadör Alpo Rusi som ordförande för en arbetsgrupp som skall bedöma framtiden för stabilitetspakten för sydöstra Europa. Stabilitetspakten omfattar Albanien, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Makedonien och Rumänien. Utnämningen av doktor Rusi föreslogs av den särskilde samordnaren för stabilitetspakten, doktor Erhard Busek.

Vid det senaste mötet för den regionala desk som övervakar genomförandet av stabilitetspakten i Sofia senaste maj föreslog Busek ett ökat ägarskap för de deltagande länderna beträffande det regionala samarbete mellan länderna som genomförs inom ramen för stabilitetspakten. Initiativet har tagits emot entusiastiskt av de länder som omfattas av stabilitetspakten, och Busek har därför efterlyst en realistisk analys av hur de nämnda ländernas engagemang för samarbetet inom ramen för pakten i framtiden skall kunna stärkas. Paktens sekretariat är beläget i Bryssel. Till arbetsgruppens övriga medlemmar har man utsett professor Frantz Lothar Altmann från Tyskland, tidigare utrikesminister Goran Svilanovic från Serbien och Montenegro samt huvudförhandlaren vid Kroatiens EU-medlemskapsförhandlingar, Vladimir Drobnjak.

Ambassadör Rusi sköter ordförandeskapet vid sidan av sitt nuvarande arbete. Rusi fungerar som ambulerande ambassadör i Bosnien-Hercegovina, Makedonien och Albanien. Han har tidigare fungerat som ställföreträdare för den särskilde samordnaren för stabilitetspakten för sydöstra Europa samt som samordnare av toppmötet i Sarajevo åren 1999-2000.

Närmare upplysningar: Tf. attaché Kim Kuivalainen, enheten för Västra Balkan, tfn. 09 1605 6575, ambassadör Alpo Rusi, tfn 09 1605 5017.