Finland stöder förrättandet av Afghanistans parlamentsval

Pressmeddelande 187/2005
10.6.2005


Utrikesministeriet har beviljat två miljoner euro för förrättandet av parlamentsval och lokala val i Afghanistan hösten 2005. På grund av problem med den geografiska kommunindelningen skjuts de lokala valen fram till 2006. FN:s utvecklingsprogram UNDP kanaliserar medlemsländernas frivilliga bidrag.

Finland har tidigare stött Afghanistans valprocesser genom att år 2003 anvisa en miljon euro för beräkningen av antalet hushåll och en miljon euro för valregistrering och genom att år 2004 bevilja en miljon euro för presidentvalet.

Under valprocessens andra skede strävar man efter att stöda beredningen av och arrangemangen kring valet av ledamöter till nationalförsamlingens underhus, som förrättas den 18 september 2005. UNDP samordnar de medel som FN:s medlemsstater donerat. Dessa medel utgör en viktig del av valfinansieringen. Genom projektet stöds den afghanska valkommissionens och den gemensamma valförvaltningens arbete på flera områden, nämligen mobilisering och förvaltning av resurser, operationellt stöd inklusive tillägg och korrigeringar i registret över röstberättigade, insamling och registrering av avgivna röster, riskhantering och säkerhet, medborgarinformation och medborgarutbildning samt stöd till internationell valobservation.

Den totala budgeten för Afghanistans parlamentsval uppskattas till 148,6 miljoner US-dollar, varav en tredjedel fortfarande står utan finansiering från biståndsgivare. FN har skapat en omfattande stödorganisation för valen och finländaren Paavo Pitkänen är utländsk valchef i länet Faryab. Kandidaterna har uppställts och besvärstiden löper som bäst. En kandidatur tillåts inte om personen i fråga har band till någon av de militära grupperingarna. Minst en fjärdedel av underhusets medlemmar kommer att vara kvinnor. Valet genomförs som personval, och partitillhörighet får inte anges i valmaterialet. En egen kvot har reserverats för nomaderna.

Närmare upplysningar: utrikesrådet Mikko Pyhälä, tfn 09 160 55523, och projektassistent Sam Karvonen, tfn 09 160 55169, enheten för Asien och Oceanien, utrikesministeriet.









UM:s utvecklingssamarbete(Länk till en annan webbplats.)