Finland och Estland inleder representationssamarbete

Pressmeddelande 243/2005
10.8.2005


Estlands utrikesminister Urmas Paet och Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja undertecknar den 10 augusti 2005 ett avtal om inledande av representationssamarbete i New Delhi, Indien. Estland föreslog våren 2005 för Finland att man skulle inleda ett representationssamarbete i finska ambassadens lokaler i New Delhi. Indiens utrikesministerium har godkänt samarbetsarrangemanget, som inleds den 1 september 2005.

Estland har hittills haft ett honorärgeneralkonsulat i New Delhi som tills vidare kommer att fortsätta sin verksamhet. Estland sänder en konsulär tjänsteman som skall arbeta i finska ambassadens lokaler. Den estniska tjänstemannen sköter konsulära ärenden som gäller Estland. Finska ambassadens verksamhet och tjänster bibehålls i övrigt som förut.

Det är viktigt för Estland att landets representationsnät i världen utvidgas. Finland förhåller sig positivt till en utvidgning av representationssamarbetet med Estland i de stationeringsländer där det till exempel med tanke på lokaler finns förutsättningar för ett sådant samarbete. Estland är i sin tur redo att erbjuda Finland representationssamarbete vid sådana stationeringsorter där Estland för närvarande har en representation och Finland inte har det. Genom samarbetet strävar man bland annat efter att spara kostnader och uppnå synergifördelar. Det samarbete mellan Estland och Finland som nu inleds följer till tillämpliga delar samma principer som det nordiska representationssamarbetet till exempel i Berlin, Nicosia, Ljubljana och Bratislava. Finland har hittills haft representationssamarbete med de nordiska länderna, främst med Sverige.

Närmare upplysningar: lagstiftningsrådet Elisa Kumpula, förvaltningsenheten, tfn 09 1605 5928







Estland