Finland arbetar tillsammans med internationella civilsamhällesorganisationer för att främja sexuell och reproduktiv hälsa, öka transparens i beskattningen och för att utveckla skolmatsystem i utvecklingsländer

Utrikesministeriet beviljade sammanlagt 13 miljoner euro för fem internationella civilsamhällesorganisationer för 2023–2025. Det är fråga om en etablerad ansökan om statsunderstöd som senast ordnades 2021.

För arbetet med att främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) beviljas 8 miljoner euro, för ökad skatterättvisa 3,2 miljoner euro och för arbetet med att utveckla ett skolmatsystem beviljas 1,8 miljoner euro.

Finansieringen för sexuell och reproduktiv hälsa ökar särskilt ungdomarnas möjligheter att få livsviktiga tjänster för sexuell och reproduktiv hälsa och hjälper att förbättra de sexuella rättigheterna globalt. 

Finansieringen för att öka skatterättvisan ska förbättra civilsamhällets förmåga och möjligheter att hålla regeringarna ansvariga för att samla in och använda skatteinkomsterna rättvist för offentliga tjänster i Afrika söder om Sahara. Finansieringen för skolmat används för att utveckla ett system med närproducerad näringsrik skolmat i Somaliland.

Följande organisationer får statsunderstöd:

International Planned Parenthood Federation (IPPF), 4,5 miljoner euro för 2023–2025. IPPF är ett internationellt förbund för familjeplaneringsorganisationer. Dess 118 nationella medlemsorganisationer (i Finland Befolkningsförbundet) erbjuder information, utbildning och tjänster som gäller sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Därtill är organisationen en av de viktigaste påverkarna på internationella arenor i frågor som gäller detta tema.

Ipas, 3,5 miljoner euro för 2023–2025. Ipas är en central internationell aktör i SRHR-frågor. Organisationen arbetar i huvudsak för säkra aborter och bättre tillgång till moderna preventivmedel. Verksamhetens fokus ligger på afrikanska länder med dålig tillgång till aborttjänster.

Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), 1,9 miljoner euro för 2023–2025. SOMO är en internationell civilsamhällesorganisation som fokuserar på att följa multinationella företags verksamhet. Organisationen undersöker vilka konsekvenser multinationella företags affärsverksamhet har för människor och miljön och samarbetar intensivt med afrikanska icke-statliga organisationer.

Global Financial Integrity (GFI), 1,3 miljoner euro för 2023–2025. GFI fokuserar på att utreda gränsöverskridande olagliga penningflöden, korruption och penningtvätt, och på utveckling av lagstiftningen som gäller dessa. Organisationen har målet att tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer och den privata sektorn öka transparensen i det globala ekonomiska systemet.

CARE Deutschland (CARE), 1,8 miljoner euro för 2023–2025

Organisationen är en del av det globala nätverket CARE International. CARE har genom sitt arbete hjälpt cirka 3,8 miljoner människor i 130 projekt i 45 länder. Organisationen inriktade sig på att förbättra hälso- och sjukvården, livsmedelstryggheten och jämställdheten.  Organisationen har arbetat i Somalia och Somaliland sedan 1981.

Finansieringen till internationella civilsamhällesorganisationer bidrar till målen för Finlands utrikes- och utvecklingspolitik och förbättrar civilsamhällets möjligheter att delta och påverka i utvecklingsländer.

 

Mer information:

Utrikesministeriets e-postadress [email protected]

Eevamari Laaksonen, enhetschef, utrikesministeriets enhet för det civila samhället, utvecklingspolitiska avdelningen, tfn +358 295 351 383

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].