Ingen överträdelse i fallet om laxfiske i Bottenviken

Pressmeddelande 232/2005
29.7.2005


Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter den 28 juli 2005 fastställt att Finland inte överträdde Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna då man begränsade fisket av lax och öring i Bottenviken. Människorättsdomstolen avvisade de klagandes överklagande om rättvis domstolsbehandling, skydd av egendom och diskriminering.

Överklagandet till människorättsdomstolen mot finska staten inlämnades av tio fiskare som idkar fiske i sina egna vatten vid Bottenvikens gränsvattenområde. De klagande är även ordförande för lokala fiskelag.

Överklagandet gällde i huvudsak begränsningarna av fisket av lax och öring, som ursprungligen grundade sig på ett beslut av den finsk-svenska gränsälvskommissionen. Enligt de klagande inkräktade fiskebegränsningarna även på deras rätt till sin egendom och försatte fiskare som bedriver laxfiske inom olika vattenområden i olikvärdig ställning. De klagande hänvisade till Europeiska människorättskonventionens artikel 6 (rättvis domstolsbehandling), artikel 1 i första tilläggsprotokollet (skydd av egendom) samt artikel 14 i konventionen (förbud mot diskriminering).

Människorättsdomstolen ansåg att av de klagande garanterats en rättvis domstolsbehandling, eftersom en del av ansökt om resning gällande gränsälvskommissionens beslut hos högsta förvaltningsdomstolen. Begränsningarna av rätten till egendom ansågs följa människorättskonventionen, i synnerhet som avsikten med dem var att skydda fiskbeståndet. Angående frågan om diskriminering konstaterade domstolen av artikel 14 i detta fall inte är oberoende, utan bunden till rätten till egendom. Enligt människorättsdomstolen var det i detta fall motiverat och i överensstämmelse med proportionalitetsprincipen att de klagande försattes i olikvärdig ställning jämfört med fiskare i andra områden.

Närmare upplysningar: Lagstiftningssekreterare Camilla Busck-Nielsen, enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden, tfn 09 1605 5727.









internationell rätt